Het ‘bekt’ zo lekker en de website was nog beschikbaar


18313_fullimage_Het_Hof-Dordrecht_560x350Kent u het programma QI (‘Quite Interesting’) dat nagenoeg wekelijks te zien is op BBC 2? Er heeft héél even een Nederlandse versie van bestaan, maar, en nu wil ik geen snob zijn, die haalde het bij lange na niet bij het Engelse origineel, gepresenteerd door de charismatische en hyper-intelligente komiek en acteur Stephen Fry. In QI wordt het panel (en dus de kijker) weldadig om de oortjes geslagen met allerhande feiten die bij nadere bestudering helemaal geen feiten blijken zijn, maar misvattingen die we, om wat voor reden dan ook, voor waar zijn gaan aannemen. Zo ‘leerde’ ik in de afgelopen seizoenen, dat er veel meer manen rond de aarde cirkelen dan die ene die we met het blote oog kunnen waarnemen, dat de stoommachine niet in Engeland maar in het oude Griekenland is uitgevonden en dat vleermuizen niet blind zijn. Als het aan Karin van Goor en Jan Willem Boezeman van het fraaie digitale cultuurhistorische tijdschrift Dordrecht Monumenteel ligt, kunnen we aan ‘Het Grote boek Van Foute Feiten’ binnenkort weer een nieuwe misvatting toevoegen. Het straks door Willem-Alexander te openen museum Hof van Nederland krijgt namelijk al, bij de geboorte, een feitelijk onjuiste naam mee. Ik citeer, of beter gezegd parafraseer uit een brief van het tweetal die eerder deze week in het dagblad Trouw stond: ‘Het Hof van Nederland heeft als thema het jaar 1572, het ontstaan van de republiek. Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden ontstond pas in 1814 en daarbij vervulde Dordrecht geen rol. Namen als Hof van Holland of Het Hof doen dan ook meer recht aan de inhoud en de historische locatie van dit nieuwe museum.’
Dat er in Nederland, louter om pr-technische redenen (het ‘bekt’ zo lekker en de website was nog beschikbaar) nu een museum bestaat met een historisch onjuiste naam… een naam die de eigenlijke lading niet dekt… zou een prachtig onderwerp in een toekomstige aflevering van QI kunnen zijn. Ik zou overigens niet graag in de schoenen willen staan van de persoon die dat op 27 april allemaal aan Willem-Alexander mag gaan uitleggen. Hij heeft namelijk geschiedenis gestudeerd.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s