Van Verk haalt ‘het D-woord’ uit de taboesfeer


drechtstad3Kijk, je hebt de Drechtsteden. Dat zijn Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht en Alblasserdam (bij elkaar ruim 260.000 mensen) en samen vormen ze, sinds 2006, een samenwerkingsverband dat officieel Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD) heet. Die gemeenten werken (soms goed, soms moeizaam) samen op het gebied van zaken als bereikbaarheid, economie, ruimtelijke ontwikkeling, sport en cultuur. Ook runnen de zes gezamenlijk één Sociale Dienst.
Het bestuur van de GRD heet de Drechtraad en je zou die kunnen zien als een ‘voorpost’ van wat wellicht ooit één grote stad zou kunnen gaan worden, ‘Drechtstad’ bijvoorbeeld of ‘Groot-Dordrecht’ voor mijn part. Toch wordt ‘het D-woord’ zelden hardop uitgesproken, behalve dan door PvdA-fractieleider Cor van Verk, die alle schroom nu van zich heeft afgegooid. In een on-line-discussie op de website Raadslid.nu stelt hij dat de Drechtraad in de toekomst de gemeenteraad van fusiegemeente Drechtstad moet worden: ,,Er is eigenlijk geen andere weg. We moeten nog steeds bezuinigen, maar we zitten aan de grens van wat er nog te halen valt. Verder snijden gaat ten koste van het voorzieningenniveau en van de dienstverlening aan burgers. Nu moeten we hele mooie voorzieningen sluiten, omdat zes gemeenteraden niet over een fusie durven praten. Dat is toch belachelijk? Toen hier in de regio het voorstel kwam om twee gemeentelijke zwembaden te sluiten en er daar één heel mooi zwembad voor terug te bouwen, brak bijna de Derde Wereldoorlog uit. Wat een verspilling van tijd, geld en energie. In Drechtstad heb je zoiets niet. Dan is er één gemeenteraad en die beslist. Dan kun je ook al gauw een paar miljoen pakken op de bestuurskosten. Zes burgemeesters kosten ook een bekkie. En een stuk of dertig wethouders, in plaats van pakweg zes voor Drechtstad, zes griffiers, zes gemeentesecretarissen en zes gemeenteraden. Het is onhandig en duur.’’
Mijn conclusie: Spijker op zijn kop.

Afbeelding: http://www.zock.nl (Perry Bos)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s