Een té royale en ook nog eens oneerlijke regeling


geldHet ene gereformeerd is het andere niet… althans niet in Hardinxveld-Giessendam, want je moet in dat dorp natuurlijk wél gereformeerd zijn op precies die grondslag die de aldaar ‘heersende’ politieke partijen een beetje gunstig  gezind is. Dán heb je, in financieel opzicht, kennelijk een streepje voor.
Confused? Ik leg het uit: zo’n vijftig Hardinxveldse gezinnen, wiens kinderen naar een reformatorische school in Gorinchem gaan, worden de komende tien jaar, qua reiskosten, gecompenseerd door de gemeente. Dat is op z’n minst vreemd te noemen (om van oneerlijk nog maar te zwijgen) want wettelijk gezien hebben die ouders daar helemaal geen recht op.
De wet biedt die tegemoetkoming namelijk alleen als er geen vergelijkbare school in de buurt is. En die is er wél… namelijk de Johannes Calvijnschool in Sliedrecht, min of meer ‘om de hoek,’zeg maar.
Nee nee, dat is niet zo, vinden die ouders en ze worden daarin gesteund door de gereformeerde partijen die het in de Hardinxveldse raad al sinds jaar en dag voor het zeggen hebben. Het luistert kennelijk nogal nauw als je gereformeerd bent, want het refo-onderwijs in Sliedrecht is blijkbaar nét een tikkie anders dan de, door onze lieve heer persoonlijk gedicteerde lesstof op de ds. Koelmanschool in Gorinchem. Wát er dan precies anders aan is kan ik u, met mijn lekenverstand niet uitleggen, maar wat ik wél weet is dat beide reformatorische scholen voor de wet gewoon gelijk zijn en de wet, zo heb ik dat althans op mijn school geleerd, geldt voor iedereen… toch?
Mooi niet dus in Hardinxveld-Giessendam, waar vijftig gezinnen nu, tegen het rijksbeleid in, tien jaar lang een tegemoetkoming in de reiskosten mogen ontvangen, louter en alleen vanwege die ene specifieke reformatorische onderwijsvorm. Een nogal royale regeling lijkt me en ook nog eens een oneerlijke regeling, want niet van toepassing op, pak hem beet, moslims, boeddhisten of ouders die hun kind, om welke ‘onderwijstechnische’ reden dan ook, elders in het land op een specifieke school (Dalton-, Montessori, Freinet, Jenaplan, of noem maar op) willen hebben.
Tot slot nog even dit: nee, u las géén anti-refo-column… u las een anti-voortrek-column.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s