Demonstreren prima, maar even niet dán en dáár…


scrabbleMag het Nieuw Republikeins Genootschap demonstreren vlakbij de route die Willem-Alexander en Maxima afleggen op Koningsdag? Moet kunnen, zegt mijn gevoel, want ik ben tot in het diepst van mijn vezels een voorstander van vrije meningsuiting en vrijheid van demonstratie… je suis Charlie, zeg maar. Ondanks dat vind ik het een verstandig besluit om, welke protest-actie dan ook, juist op die dag, een kilometertje verderop in het Weizigtpark, te laten plaatsvinden. Maar wat heb je er aan om ‘far from the madding crowd’ te demonstreren op een plek waar ‘HET’ op dat moment nou nét niet te doen is? Demonstreren tegen de monarchie moet toch mogelijk zijn op die plek waar het koninklijk paar wordt toegejuicht en toegezongen? Dat vindt het genootschap en daar zit natuurlijk wat in. Toch ben ik het eens met de beslissing om de demonstranten op 27 april gescheiden te houden juist ván die ‘madding crowd,’ al is het alleen maar om gedonder te voorkomen. Je gaat toch ook niet met biefstukken lopen wapperen op een veganistencongres of tijdens een begrafenisplechtigheid héél hard brullen dat de overledene eigenlijk een oetlul was? Ik stond er in november 2011 (aankomst van de tv-Sint in Dordt) vlakbij toen Quincy Gario en Jerry Afriyie, gehuld in hun ‘Piet is Racisme’-shirts, werden aangehouden. En ook al ben ik het met die slogan niet eens, ik vind dat de discussie over het kleurtje van Piet bijna altijd gevoerd mag worden. Ik zeg BIJNA altijd, want nou nét even niet op die kinderrijke plek en op die feestelijke dag. Vlak voor die aanhouding dreigde de zaak ernstig te escaleren, omdat woedende ouders de politie toebrulden ‘die twee klieren’ te verwijderen, want ‘anders doen wij het zelf wel even.’ Het duo werd dan misschien wat al te hardhandig afgevoerd, maar het hád zoveel pijnlijker voor ze kunnen aflopen.
Overigens denk ik dat elk demonstratieclubje straks in het Weizigtpark ruim voldoende aan zijn publicitaire trekken komt. Want laten we eerlijk zijn… geen enkele krant of omroep, zal dit eiland die dag verlaten, zonder eerst een ommetje richting dat park gemaakt te hebben.

Advertenties