Demonstreren prima, maar even niet dán en dáár…


scrabbleMag het Nieuw Republikeins Genootschap demonstreren vlakbij de route die Willem-Alexander en Maxima afleggen op Koningsdag? Moet kunnen, zegt mijn gevoel, want ik ben tot in het diepst van mijn vezels een voorstander van vrije meningsuiting en vrijheid van demonstratie… je suis Charlie, zeg maar. Ondanks dat vind ik het een verstandig besluit om, welke protest-actie dan ook, juist op die dag, een kilometertje verderop in het Weizigtpark, te laten plaatsvinden. Maar wat heb je er aan om ‘far from the madding crowd’ te demonstreren op een plek waar ‘HET’ op dat moment nou nét niet te doen is? Demonstreren tegen de monarchie moet toch mogelijk zijn op die plek waar het koninklijk paar wordt toegejuicht en toegezongen? Dat vindt het genootschap en daar zit natuurlijk wat in. Toch ben ik het eens met de beslissing om de demonstranten op 27 april gescheiden te houden juist ván die ‘madding crowd,’ al is het alleen maar om gedonder te voorkomen. Je gaat toch ook niet met biefstukken lopen wapperen op een veganistencongres of tijdens een begrafenisplechtigheid héél hard brullen dat de overledene eigenlijk een oetlul was? Ik stond er in november 2011 (aankomst van de tv-Sint in Dordt) vlakbij toen Quincy Gario en Jerry Afriyie, gehuld in hun ‘Piet is Racisme’-shirts, werden aangehouden. En ook al ben ik het met die slogan niet eens, ik vind dat de discussie over het kleurtje van Piet bijna altijd gevoerd mag worden. Ik zeg BIJNA altijd, want nou nét even niet op die kinderrijke plek en op die feestelijke dag. Vlak voor die aanhouding dreigde de zaak ernstig te escaleren, omdat woedende ouders de politie toebrulden ‘die twee klieren’ te verwijderen, want ‘anders doen wij het zelf wel even.’ Het duo werd dan misschien wat al te hardhandig afgevoerd, maar het hád zoveel pijnlijker voor ze kunnen aflopen.
Overigens denk ik dat elk demonstratieclubje straks in het Weizigtpark ruim voldoende aan zijn publicitaire trekken komt. Want laten we eerlijk zijn… geen enkele krant of omroep, zal dit eiland die dag verlaten, zonder eerst een ommetje richting dat park gemaakt te hebben.

Eén reactie

  1. De Ware Vrijheid (bron: Wikipedia – Gebr. de Witt)

    Na de plotselinge dood van stadhouder Willem II wilde de meerderheid van de Nederlandse provinciale besturen geen nieuwe stadhouder van het Huis van Oranje. Het Eerste Stadhouderloze Tijdperk was een feit. De Witt was er een groot voorstander van. Hij noemde het de periode van “De Ware Vrijheid”. Er was geen staatshoofd. Beslissingen die de hele republiek aangingen, werden door de zeven provincies gezamenlijk genomen op basis van meerderheid van stemmen. Bij erg belangrijke zaken diende er eenstemmigheid te zijn. De provincies zelf bleven autonoom, evenals de steden.

    Johan de Witt was met zijn broer Cornelis de leider van de staatsgezinden, een anti-Orangistische groepering die door Johan de Witt de partij van de vrijheid genoemd werd. Sinds zijn vader, die ook tot de staatsgezinden behoorde, met zes andere voormannen door Willem II korte tijd vastgehouden werd in de staatsgevangenis slot Loevestein, werden de staatsgezinden in de wandelgangen Loevesteiners genoemd.[2] “Vertrouw nooit een Oranje”, had zijn vader hem na zijn vrijlating toevertrouwd. De waarschuwende woorden zouden hem vormen om de Orangisten uit belangrijke posities te houden.

    Etc. http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Johan_de_Witt

    PS Dordrecht heeft met een aantal zichtbaar republikeinse protestborden ook een andere historische werkelijkheid hoog in het vaandel te houden…demonstrerende democratie onder het toeziend oog van het standbeeld der Gebr. de Witt is representatiever voor de ‘ziel van dordrecht’ dan de eenzijdig geretoucheerde promotie van de monarchie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s