Het ‘sleept’ weer als vanouds bij RTV Dordrecht


Bad-TVLokale televisie… het blijft fascinerend. Noem het beroepsdeformatie, maar ik kijk met grote regelmaat en ik volg RTV Dordrecht met kritische blik. En ja, ik leg de lat hoog want er zitten immers nog honderden andere tv-kanalen op mijn kastje en dus erger ik me dood als het niveau al te ondermaats is. Bijvoorbeeld als ik weer eens een Brabantse kleuter (stagiaire journalistenschool?) in plat Tilburgs en met een dodelijk saai stemgeluid een onderwerpje hoor ‘voice-overen.’ Ook stoort het me als de lokalen schitteren door afwezigheid op plaatsen en tijdstippen waar men nou juist (liefst live) aanwezig hóórt te zijn… op die persconferentie over Koningsdag bijvoorbeeld of als Dordt ‘bedreigd’ wordt door zwarte rook uit Moerdijk. Minstens zo erg vind ik het als een dodelijk saai agenda-dingetje (school krijgt moestuintje en kindjes laten ballonnetjes op) tot in den treure wordt uitgerekt en dat zo’n onderwerpje dan ook nog eens de opening van het lokale journaal is.
Uit cijfers van het Onderzoekscentrum Drechtsteden blijkt dat er steeds minder mensen naar RTV Dordrecht kijken en dat de overwegend oudere kijkers die nog over zijn de programma’s minder waarderen. Hoe dat komt? Tja… de wat vastgeroeste ‘lokalo’s’ leken op de goede weg, maar de laatste tijd ‘sleept’ het toch écht weer als nooit tevoren. RTV Dordrecht maakt nog te vaak televisie zoals men dat in de jaren zeventig placht te doen, in de tijd dat dit medium nog ‘een meneer met een hoed en een snor’ was. En juist het feit dat de concurrentie zo groot is (je zapt je suf) maakt het contrast met televisie uit de grote mensenwereld zo schrijnend. Nu is dat op zich geen ramp (FC Dordrecht is óók niet bepaald Barcelona en toch geniet ik er van) maar zelfs de kwalitatieve afstand tot grote broer Rijnmond, nota bene concurrent én samenwerkingspartner, is al mijlenbreed. Conclusie: óf ga op in RTV Rijnmond en lever die zender (misschien wel in een soort RTV Dordt-regiorubriekje) een dagelijkse portie eilandnieuws aan, óf formeer nu eindelijk eens een volwassen Drechtstedenomroep (meer partners, meer geld) die de concurrentie met Rijnmond wél aan kan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s