Creëer nou eens een écht waterrondje…


FC DordrechtMeer vertier en een betere zichtbaarheid van het water in de binnenstad met, om te beginnen, een aanlegsteiger op de Visbrug (achter de loempiakraam van Xuan) van waaruit je dan bijvoorbeeld op de fluisterboot kunt stappen. Dat idee staat me wel aan, want Dordt is immers van oudsher een waterstad bij uitstek. Maar laten we eerlijk zijn, daar merk je maar bar weinig van in de binnenstad; de Wijnhaven en de Voorstraathaven, in vroeger tijden intensief gebruikt om pakhuizen en winkels te bevoorraden, liggen er maar ‘verscholen’ bij. Ik denk dat er nog veel Dordtenaren zijn die zich, vanwege die matige zichtbaarheid van het ‘binnenwater,’ nauwelijks realiseren dat het Scheffersplein eigenlijk een brug is. Het water in de binnenstad moet dus zichtbaarder en ‘speelser’ worden en vanavond gaat het daar over tijdens een bijeenkomst in de bibliotheek aan de Groenmarkt. Een van de sprekers is rondvaartondernemer Elio Barone. Hij oppert het idee om aan de Spuiboulevard, ik denk zo’n beetje ter hoogte van de VVV, een uitgiftepunt voor waterfietsen te realiseren. ,,Van daaruit kun je dan over de oude Spuihaven langs de Vest richting het gemaal aan de Riedijk varen,’’ aldus Barone. Dat klopt… ik woon aan dat water en ik maak daar in de zomer regelmatig tochtjes met mijn ouwe roeiboot. Prima idee dus, al ben ik tóch een tikkie gefrustreerd omdat het eigenlijk nog veel mooier en beter kán. Als ik vanuit mijn achtertuintje linksaf sla, kom ik namelijk niet verder dan die Riedijk… da’s hooguit tien minuutjes varen. De andere kant op (rechtsaf vanuit mijn achtertuin) heeft al helemaal weinig zin, want dan houdt de waterpret al op ter hoogte van de Soetgensbrug richting het Achterom (vijf minuutjes varen). Daar kun je, vanwege een soort metalen waterkering, niet onderdoor. Waarom eigenlijk niet? Gooi toch open die ouwe Spuihaven, creëer een écht waterrondje en maak van Dordt eindelijk weer die waterstad die het ooit was. Of denk ik nou te simpel en zijn er te veel ‘watertechnische’ hindernissen (gedoe met getijden en zo)? Ik hoop dat mijn favoriete ‘watergoeroe’ Elio Barone vanavond uiteen kan zetten hoe het dan wél mogelijk is.

Eén reactie

  1. De verstillende werking vanaf het water naar de Dordtse huizen te kijken, is overweldigend. Ooit de kans gekregen met de ‘roei’ door Dordrecht te varen? Doen…ik heb het helaas moeten missen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s