Over jagers, knagers en Ambachtse hillbillies…


bunnyIn Hendrik-Ido-Ambacht wonen kennelijk de hillbillies van de Drechtsteden. Hebben ze daar een probleem, halen ze zomaar even de dubbelloops tevoorschijn om het zaakje op te lossen. Wist u dat die beroemde sterfscène uit Bambi in ’t Ambacht is opgenomen? De achterkleinkinderen van Stampertje hebben het er nog dagelijks over… nou ja, die paar die nog in leven zijn dan, want de halve familie is er inmiddels afgeknald door schietgeile jagertjes met een mooie smoes in hun achterzak. Die smoes heet vergunning (aangevraagd door de gemeente) en de aanleiding is dat Stampertje, Nijntje en Flappie de laatste jaren wel erg vaak rondhangen op de begraafplaats aan de Achterambachtseweg, waar ze wat graaf- en knaagschade veroorzaken. Zo knabbelt er nog wel eens zo’n knagertje aan een plantje of bloemstukjes dat daar door nabestaanden op en rond de graven is neergezet.
Nu zijn er een heleboel manieren om konijnen van een begraafplaats af te houden en als ik een beetje ‘ins blaue hinein’ google kom al snel tot de conclusie dat er niet overal meteen naar het jachtgeweer gegrepen wordt. In Laren bijvoorbeeld worden konijnen van de begraafplaats verjaagd met behulp van fretten die daar tijdelijk, door een heuse ‘fretteur’ worden uitgezet. In Renswoude doen ze het op dezelfde manier en hadden ze onlangs ook nog eens de mazzel dat daar een bunzing ronddwaalde die spontaan even een handje (of beter gezegd, een tandje) kwam helpen. In Laren en Woerden doen ze het allemaal nog diervriendelijker: daar mogen broer konijn en zijn zusjes gewoon blijven en worden de mensen een beetje opgevoed met adviezen over bepaalde planten- en bloemensoorten waar konijnen helemaal niet in geïnteresseerd zijn. Zo niet in Ambacht waar ze kennelijk toch het meest van een potje ordinair knallen houden. Het ergste van alles is dat hier totaal geen rekening gehouden wordt met het feit dat het momenteel lente is en dat de konijnenholletjs dus vol zitten met babykonijntjes die, dankzij dat oliedomme gejaag, nu tevergeefs op hun ouders wachten en een gruwelijke hongerdood sterven. Het is, zeg maar ‘bij de konijnen af’ in Hillbilly-Ido-Ambacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s