Ondertussen in De Biesbosch…


Flamingo_flies (1)Nu ben ik absoluut geen natuurkenner, daar hebben we bij deze krant Jacques van der Neut voor (die heeft er in doorgeleerd) maar ik ben, samen met Blafmans, wel degelijk een fanatiek bezoeker van de Biesbosch. Met toenemende belangstelling leest deze betontijger de laatste tijd over groei en bloei in dit prachtgebied en ik concludeer dat het hier hartstikke goed gaat. Om maar eens wat te noemen: het aantal  bevers is er inmiddels toegenomen tot driehonderd en dat is ruim twee keer zoveel als anderhalf jaar geleden en zelfs al vijftig keer zoveel als in 1988 toen drie beverpaartjes hier, na een afwezigheid van pakweg anderhalve eeuw, werden geherintroduceerd. Ik was daar destijds trouwens bij als jeugdig verslaggever, maar kon toen niet vermoeden dat dit project, dat aanvankelijk wat moeizaam verliep, uiteindelijk zó succesvol zou worden. Die bevers (het zijn er inmiddels trouwens al honderd meer dan in 1988 ‘voorzien’ was) zorgen in de Biesbosch voor een goeie waterhuishouding, want ze houden het zaakje, dankzij hun voortdurende gegraaf en gesleep met modder en takken, als het ware continu nat door poeltjes en kreekjes te construeren en dat is dan weer gunstig voor waterplanten, amfibieën en vissen, die hier nu floreren als nooit tevoren. Een nattere Biesbosch trekt kennelijk ook nieuwe vogels aan… hele ‘rare’ vogels soms en nee, dan heb ik het niet over mezelf, maar over zoiets exotisch als een heuse roze flamingo die hier vlak voor het weekend door een boswachter gespot werd. En dán wonen er in de Biesbosch tegenwoordig ook al zo’n negen zeearenden. Dat die vogels hier graag paren en broeden is alweer een jaar of wat bekend, maar toch ook wel iets heel bijzonders want zeearenden hadden zich tot 2006 al een eeuw niet meer in Nederlandse natuurgebieden laten zien. De Biesbosch staat overigens meer dan ooit in de belangstelling, want na het bioscoopsucces van de natuurfilm De Nieuwe Wildernis zijn dezelfde documentairemakers al volop bezig met hun nieuwste project ‘Holland, natuur in de delta.’ Een groot deel van deze film wordt opgenomen in onze ‘eigen’ Biesbosch. Mooi hè?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s