Zijn er nog bouwtekeningen van het postkantoor?


postkantoor2Moe van het eeuwige gezeur over dat goeie ouwe postkantoor opperde ik in de kroeg eens voor de grap om dat hele Hema/C&A-blok dan maar tegen de vlakte te gooien en op zoek te gaan naar de originele bouwtekeningen van dat gesloopte torentjesgebouw dat in het collectieve geheugen met de dag mooier wordt. ,,Die tekeningen liggen vast nog wel ergens in een archief, dus laten we het gewoon weer opbouwen.’’ Toen ik een paar weken geleden op televisie van de gebroeders van Rossem hoorde dat zo’n beetje half Brugge op die manier heropgebouwd is dacht ik tijdens een woelige nacht (zwaar getafeld) waarom niet eigenlijk? En waarom niet ook gelijk weer een paar nieuwe ouwe stadspoorten uit de grond stampen en een paar klassieke schepen in de Spuihaven ‘parkeren’ om die foeilelijke kantoren aan de Spuiboulevard een beetje uit het zicht te houden? Leuk plan… gaat hem niet worden, hoor ik u al denken, maar een mens mag op zijn tijd best een beetje fantaseren, toch? Het uiterlijk van deze prachtstad, die helaas ook zoveel lelijke plekken kent, is momenteel in bestuurdersburelen het gesprek van de dag: Wim en Max moeten op 27 april natuurlijk wel een beetje netjes ontvangen worden. Begrijpelijk… ik ruim thuis ook altijd op als er visite komt. Als ik de route van het koningspaar er nog eens op na sla, kom ik tot de conclusie dat ‘de achterkant’ van Dordt tijdens het koninklijk bezoek keurig uit het vizier gehouden wordt. Nou ja, met uitzondering van dat karakterloze (Zutphen jaren zeventig) Statenplein dan. Ik ben benieuwd hoe de NOS hier straks haar camera’s gaat opstellen. Ze zullen vermoedelijk vooral gericht staan op die pittoreske gevelpandjes aan de Nieuwstraat en de Hofstraat… eigenlijk een stukje Brugge in Dordt, want ‘vals authentiek.’ Een deel van die pandjes stond namelijk ruim dertig jaar geleden nog elders in de stad. Na een grootscheepse sanering (onder andere aanleg Statenplein) werden ze opgetakeld en naar deze plek verplaatst. Niet dat ik daar mee zit hoor, want het zijn prachtstraatjes geworden. Mijn idee over dat Postkantoor is dus eigenlijk zo belachelijk nog niet.

Advertentie

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s