Hoezo beschermd stadsgezicht op de Grote Markt?


Grote Markt DordrechtDe binnenstad is mooi. In ‘Het Oog’ hoorde ik minister Kamp Dordt nog even noemen als toeristisch alternatief voor dat eeuwige Amsterdam. Dat deed hij in het kader van een discussie over een ‘eenheidskaartje’ voor het openbaar vervoer, bestemd voor toeristen die, als gevolg van zóveel verschillende ov-aanbieders in dit land een beetje de weg kwijtraken en daarom vaak niet verder komen dan de hoofdstad. Nu is Schiphol-Dordt niet zo’n  ingewikkeld traject, maar Giethoorn en Zutphen schijnen er veel last van te hebben. Hoe dan ook, leuk dat ‘we’ ministerieel worden aangeprezen, maar dat terzijde, want hoe mooi de Dordtse binnenstad ook mag zijn, dat is ze niet overal. Er zijn ook buurtjes, hoekjes en straatjes die, laten we zeggen, wat aan de alledaagse kant zijn… ‘tikkie Meppel,’ zeg maar. Ik moest daar aan denken toen ik, in de krant van gisteren twee artikelen tegenkwam waarin het uiterlijk van de binnenstad centraal stond. Dat eerste berichtje ging over café De Noot aan de Grote Markt. De eigenaar wil daar een overkapping over het terras aanleggen om zijn rokende klanten tegemoet te komen. Maar dat mag niet van de welstandscommissie want zo’n ding tast het beschermd stadsgezicht aan. Hè… beschermd stadsgezicht op dit veredelde parkeerterrein? Loop voor de grap eens onder de Waag door, kijk naar rechts en u ziet een compleet flatgebouw volgestouwd met de lelijkste lichtreclames (van een makelaar) die ooit door mensenhanden geschapen zijn. De flatbewoners aan de overkant worden momenteel ongetwijfeld behandeld voor schele hoofdpijn en blinde staar. Een wat overdreven visie van de welstandscommissie dus… althans in dit geval, want in de affaire Mediamarkt heeft dit adviesclubje, dat aanvankelijk door de gemeente gepasseerd werd, nu dankzij de bezwaarschriftencommissie gewoon gelijk gekregen. De rode gloed van die veel te grote lichtbakkenreclame van deze mega-toko aan de Johan de Wittstraat verschaft de woningen aan de overkant het aanzien van een bordeel. Leermomentje voor de gemeente: ga nou toch steeds niet zo makkelijk ‘plat’ voor elke winkelketen die zich in de binnenstad wil vestigen. Zelfs in economisch kommervolle tijden houdt de trotse Dordtse maagd de knietjes stijf tegen elkaar.

Afbeelding: De Grote Markt in Dordrecht… beschermd stadsgezicht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s