Hoe de kiezer de tel én het vertrouwen kwijt raakt


fight4In sommige parlementen (ik herinner me journaalbeelden uit Turkije, Rusland en Jordanië) willen parlementariërs nog wel eens ouderwets met elkaar op de vuist gaan. Dat levert soms grappige, Asterix-achtige tafereeltjes op, waar ik erg om moet lachen, terwijl het eigenlijk helemaal niet grappig is. Een vergaderzaal hoort namelijk een veilige plek te zijn waar je, zonder angst voor een optater, voor je mening moet kunnen uitkomen en dus dient men zich daar te beheersen. Oké, een beetje joelen mag best, zoals in het Engelse parlement bijvoorbeeld waar je nog weleens ‘hear, hear’ hoort als men het ergens hartgrondig mee eens is, totdat de voorzitter er (‘order in the house’) weer een eind aan maakt.
Als ik de grote boze buitenwereld vergelijk met onze gemeenteraden in stad en streek moet ik concluderen dat we hier behoorlijk beschaafd met elkaar omgaan. Goed, ik heb wel eens een raadslid of wethouder een vergaderzaal boos of overspannen zien verlaten, ik heb hier en daar wel eens een opmerking gehoord die onder de gordel was en zo nu en dan hoorde ik smalend gelach of overdreven gekuch als een spreker wel erg nadrukkelijk blijk gaf van onbenul (zo’n momentje noemen wij thuis ‘een Kensenhuisje’) maar daar hield het dan ook wel op. En zo heb ik een mooi bruggetje te pakken naar Diana Kensenhuis en Nancy Witzen Elias die hun ‘fittie’ met Beter voor Dordrecht destijds (in 2011) oplosten door hun raadsstoeltjes, door de kiezer toch ‘toevertrouwd’ aan Beter Voor Dordt, mee te nemen naar hun zelfopgerichte en niet al te succesvolle fractie WEK. In Papendrecht heeft oud-wethouder en PAB-raadslid Herman Nieuwstraten nu een andere variant uit de hoge hoed getoverd, namelijk de stoelendans. Word je door je partij (Papendrechts Algemeen Belang) uit je zeteltje geschopt dan neem je dat ding gewoon mee naar je ouwe cluppie, de VVD. Zo creëer je weer een nieuwe machtsverhouding in de raad, raakt de kiezer de tel kwijt en… erger nog… het vertrouwen in welke verkiezing dan ook. Politiek in Papendrecht rook al jaren wat mufjes, maar begint nu écht een beetje te stinken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s