Ja… we zijn directer, maar niet minder gastvrij


welcomeDordt wil binnen vier jaar de leukste en meest gastvrije binnenstad van Nederland worden en dat is, volgens wethouder Sleeking, een haalbare zaak. Toen ik dat las dacht ik, wat een lefgozer die Piet… hij steekt met zo’n opmerking zijn nek uit en daar hou ik wel van. Het is een moedig streven al heb ik zo mijn bedenkingen bij de haalbaarheid. Daarbij komt dat zoiets als ‘leukste binnenstad’ een wel héél subjectief gegeven is. Jaren achtereen werkte ik in Amsterdam en Hilversum en tóch ben ik altijd op en neer blijven rijden, simpelweg omdat ik per se wilde blijven wonen in wat ik persoonlijk de aller-leukste binnenstad van Nederland vond en nog altijd vind. Het doet er ook niet toe of je nu ‘tigste’ of eerste wordt in zo’n subjectief wedstrijdje van een of ander horeca-servicebureautje: je wint het toch never nooit van steden als, pak hem beet Den Bosch of Maastricht, waar de sfeer van nature al een stuk gemoedelijker is dan in die ‘bikkelharde’ Randstad. Dordtenaren zijn nu eenmaal wat botter en directer dan Brabanders en Limburgers, maar daarom niet minder gastvrij. Niet een klassering ‘by number,’ maar een permanent streven om jezelf als stad te willen blijven verbeteren en ‘verleuken’ is waar het om moet draaien. Nu ben ik nooit zo van de citaten, maar deze, van dichter/schrijver Goethe, wil ik u niet onthouden: ‘Men moet niet nadenken over het eindresultaat van zijn werk, zoals men ook niet reist om aan te komen, maar om te reizen.’
En tot slot: een training in gastvrijheid, zoals nu geopperd wordt, hebben horecamensen in Dordt écht niet nodig. Geloof me… ik ben ervaringsdeskundige want terrastijger… het zit in Dordt, op dat gebied, heus wel snor. Trouwens, de lompste horeca-uitbaters ter wereld kom je tegen in Parijs en Rome. En nee, die ga je geen cursusje in gastvrijheid ‘opleggen.’ Parijse en Romeinse botheid is gewoon ‘part of the deal’ bij een bezoek aan die steden. Ga je naar Dordt, tja dan kom je Dordtenaren ‘in het wild’ tegen. Die zijn gewoon uhh… zichzelf. Da’s al een attractie op zich.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s