Heel veel reacties op een ‘dagdroom-column’


sloop-postkantoorZomaar een losse flodder van mijn hand leverde vele tientallen reacties op in mijn mailbox en via de sociale media. Die ‘flodder’ was het goeie ouwe postkantoor, dat door heel veel Dordtenaren nog altijd gezien wordt als het, door de duivel hoogstpersoonlijk uit de borstkas van oud Dordt weggesneden, stadshart. In 1975 werd dit fraaie, bijna kasteelachtige torentjesgebouw door sloopgrage stadsvernieuwers gesloopt om plaats te maken voor dat lego-bouwpakket waar nu C&A en Hema in gevestigd zijn. Naar aanleiding van een recent bezoek aan Ieper (in ‘vooroorlogse’ staat heropgebouwd na The Great War) en na het zien van die aflevering waarin de Van Rossems de stad Brugge even ‘scheren’ (een toeristentrekpleister vol nagebouwde middeleeuwse ‘authenticiteit) stelde ik voor om de bouwtekeningen van dat betreurde postkantoor maar eens te gaan opsnorren om dat ding te laten herrijzen. Het was niet meer dan een dagdroom-column, maar wat bleek? U droomde van harte mee. Een greep uit de vele reacties: ‘Geweldig idee, alleen al de gedachte maakt me blij,’ schrijft Leo van der Esch. . ‘Ik heb er nog tegeltjes en noodverlichting van,’draagt  Kees Bleumink bij. ‘En óók meteen dat Oranje hotel op de plek van die lelijke Mediamarkt én de Schutterij waar nu het ANWB gebouw staat. Dan zijn we de allermooiste stad van Nederland,’ vindt Diny van Leeuwen. ‘Ik wil een reconstructie van de Spui- en Riedijkspoort, inclusief de Kloveniersdoelen,’ voegt Jake Vos daaraan toe.
Toch wordt er ook ‘tegengas’ gegeven: ‘Hoe graag ook ik de Toltoren aan de Tolbrug, de Spuipoort en het Huis te Merwe in het echt zou willen zien zeg ik toch: doe het niet. In Ieper heb ik altijd het gevoel door een decor te lopen met toeristen als figuranten, want ook al is die binnenstad inmiddels bijna honderd jaar geleden heropgebouwd, het blijft nep en zielloos. En wie weet, misschien wordt het HEMA-gebouw dat wij nu zo verfoeien, ooit mooi gevonden en balen we er over 25 jaar van dat die ‘geweldig mooie’ aanbouw aan De Holland gesloopt werd.’ Wijze woorden van Nieky Klaus. Tóch blijf ik gewoon nog even doordromen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s