Geen ideale plek voor een ‘staande’ receptie…


paralyzed-not-deaf,,Zeg meneer de columnist, zou u zo vriendelijk willen zijn om voor mij dat blik met gemengd fruit daar helemaal bovenaan te pakken.” Ik overhandig de oude dame in de rolstoel het door haar gewenste en zo raken we, midden in de supermarkt, met elkaar aan de praat. ,,Sinds ik in dit ding zit kan ik nergens meer bij, maar gelukkig zijn er altijd wel hulpvaardige mensen.’’ Ze kijkt me aan met een brede glimlach, zegt vervolgens zomaar plompverloren dat het de hoogste tijd is voor een nieuw fotootje bij mijn column (,,Die bril is anders en u heeft ook langer haar’’) en vraagt vervolgens gekscherend: ,,Kan ik misschien iets voor u terug doen door hier van beneden iets op te takelen?’’ Ik schiet in de lach en bestel een blik beleefdheidsdoperwten van het huismerk op de onderste plank. ,,Zo, nu staan we quitte,’’ grapt ze en voor de tweede keer schiet ik in de lach. Het is druk in de supermarkt dus moeten we regelmatig opzij om andere klanten de ruimte te geven. ,,Dit is geen ideale plek voor een staande receptie,’’ zeg ik en nu moet zij lachen. ,,Voor jou is het misschien een staande receptie, maar voor mij een zittende.’’ Dan wordt ons gesprekje ruw onderbroken door een (hoe kan ik het netjes zeggen?) moddervette feeks in een roze trainingspak. ,,Zeg, kunt u die rolstoel niet even opzij zetten, want dat ding staat behoorlijk in de weg.’’ Verbouwereerd door zoveel lompheid, zocht ik naar woorden om Eucalypta van repliek te dienen, maar de vrouw in de rolstoel was me voor. ,,Zeg, denkt u soms dat ik in deze rolstoel zit wegens doofheid? Als u hier iets nodig hebt, dan pak ik het graag voor u hoor, al zou ik de roze koeken een keertje overslaan als ik u was, want die trainingspakken hebben ze vast niet in een nóg grotere maat.’’
Met een vuurrood hoofd stiefelde de roze heks weg en stomverbaasd door die onverwachte tsunami aan assertiviteit hapte ik naar adem. ,,Wil je misschien even gaan zitten?’’ klonk het droogjes, schuin onder me.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s