Veel pollerklagers zijn inmiddels ‘afgehaakt’


poller3Boink… bus knalt op poller. Wie zat er fout, chauffeur of paaltje? Hoe lang hebben we die dingen nou eigenlijk al in deze stad? Dat kan ik u zeggen: precies vijftien jaar en in al die tijd zijn ze nooit ‘uit het nieuws’ geweest.
Aanvankelijk werd er vooral gediscussieerd over het al dan niet invoeren ervan en waren het vooral winkeliers en horeca-uitbaters die deze zelfrijzende paaltjes met angst en beven tegemoet zagen: ‘Dit gaat omzet kosten.’ Of dat ook zo was heeft nog niemand objectief kunnen aantonen, ook al gaven veel middenstanders in de beginjaren juist die pollers de schuld van hun malaise. Toegegeven, ze wisten nog niet dat de kredietcrisis al een voorzichtige aanvang had genomen. Klagers zijn er nog altijd, maar ik ken ook middenstanders die beredeneren dat het invoeren van pollers juist omzetverhogend gewerkt heeft omdat ze de binnenstad ‘een nieuw, autoluw’ leven schonken. Het valt mij op dat veel winkeliers, die pollers destijds als de doodsteek voor hun nering zagen, het bijltje er inmiddels bij hebben neergegooid. Zouden dat niet deels dezelfde ondernemers geweest zijn die tóch al niet mee konden komen in een ‘nieuwe’ tijd waarin het winkelen, als gevolg van het internet, zo drastisch veranderde?
Wie vandaag de dag op zoek is naar tuinmeubelen, een wasmachine of een printer doet dat vanachter een beeldschermpje of reist doelbewust af naar meubelboulevard, tuincentrum of MediaMarkt. Al dat andere (kleertjes passen, hapje-drankje, lekker slenteren) heet funshoppen en dat doen we het liefst in een autovrije stad. Dat er zo nu en dan een pechvogel (onlangs een bus, enkele weken terug een politiewagen) op zo’n paaltje knalt is ‘collateral damage.’ Nou ja, afhankelijk dan van wie er fout zat, want als falende techniek aan zo’n klapper ten grondslag ligt kan dat voor een gemeente nog behoorlijk in de papieren lopen. In Delft en Den Haag bedraagt de (door de gemeente uit te betalen) schade al vele honderdduizenden euro’s. In Groningen wil men helemaal niets van pollers weten. Daar wordt gewerkt met simpele bordjes ‘verboden in te rijden’ en kennelijk werkt dat minstens zo goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s