Laat angst je ziel niet opeten…


frisk-manHet is de opsomming van een héél jaar en dus zou je kunnen concluderen dat het allemaal best meevalt. Aan de andere kant schrik ik toch ook wel weer van ‘de oogst’ die preventief fouilleren in delen van deze stad de afgelopen twaalf maanden heeft opgeleverd. Dat zijn vooral (potentiële) slag- en steekwapens en al heb ik gevoelsmatig nog altijd moeite met die preventieve fouilleeracties, ik ben toch blij dat díe wapens in ieder geval ‘van de straat’ zijn. Als ik de opsomming van geweldsincidenten in Dordt, gisteren in deze krant, nog eens doorlees krijg ik sterk de indruk dat mijn stad gewelddadiger is dan dat ik haar al sinds jaar en dag ‘beleef.’ Daarmee spreek ik hooguit een persoonlijk gevoel uit, want zo lang ik al in de binnenstad woon (en da’s al héél lang) heb ik me nooit écht bedreigd gevoeld. Dát kan natuurlijk weer te maken hebben met het feit dat ik een fors postuur heb, dat ik een man ben en dat ik de laatste tijd, tijdens late wandelingen door de binnenstad, vaak vergezeld ga van Blafmans. Wie kwetsbaarder is of oogt staat daar ongetwijfeld anders in. Ik ken diverse binnenstadsbewoners, oud, jong en middelbaar, die de voordeur, na zeven uur ’s avonds hermetisch afsluiten en ook niet meer open doen als er wordt aangebeld. ‘It’s all in the mind,’ zeg maar, want ik ken ook veel mensen (ouderen incluis) die daar helemaal geen probleem mee hebben. Veiligheid is namelijk óók, of misschien wel voorál een gevoel en dus vraag ik me af of die preventieve fouilleeracties en het bekend maken van ‘de opbrengst’ dat veiligheidsgevoel in positieve of juist in negatieve zin beïnvloeden? Ik geloof namelijk niet… en zo begon ik deze column ook… dat die 32 in beslag genomen ‘wapens,’ waaronder een handje vol vuurwapens, deze stad daadwerkelijk ‘fysiek’ veiliger gemaakt hebben. Die vuurwapens waren immers goeddeels te relateren aan conflicten tussen criminelen onderling en hadden niks met preventief fouilleren te maken. ‘Angt isst die seele auf’ is in Duitsland een welbekende uitspraak. U moet zelf maar kijken wat u daar mee doet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s