Ariën, Rien en Kees missen broer Wim al 70 jaar


ErelijstDordtenaar Ariën van Heesen is al 96 maar nog altijd  scherp van geest. Sinds een jaar of twee drink ik zo nu en dan een kop koffie bij hem thuis en we praten dan over het leven, waar Van Heesen, ondanks zijn gevorderde leeftijd, nog altijd volop in staat. Omdat hij, naar eigen zeggen, veel plezier aan mijn columns beleeft, nam hij op een dag contact met me op om me uit te nodigen voor een bezoekje en dat doe ik sindsdien regelmatig en met plezier want onze ontmoetingen zijn altijd prettig en onderhoudend. Vorig jaar kregen onze, meestal lichtvoetige conversaties, ineens een wat zwaardere toon, toen Ariën mij vertelde dat hem nog altijd iets dwars zit in het leven. Zijn broer Wim overleed namelijk in de Tweede Wereldoorlog en staat vermeld in de zogeheten ‘Erelijst van Gevallenen,’ een boek dat sinds 1960 in de hal bij de ingang van de Tweede Kamer ligt en waarvan dagelijks een bladzijde wordt omgeslagen. Maar de feiten in dat boek, aangaande Ariëns broer, klopten niet, waaronder de schrijfwijze van de achternaam Van Heesen (er staat Van Heezen), de geboortedatum (,,Die is verwisseld met de mijne’’) alsmede Wim’s geboorteplaats en overlijdensdatum. ,,Mijn broer, een moedig verzetsstrijder, is in oktober ‘44, samen met ruim 600 andere mannen, weggevoerd uit Putten en in april 1945 in een Duits concentratiekamp aan uitputting overleden. Hij verdient op zijn minst een correcte vermelding in die erelijst.’’ In een brief die Van Heesen vervolgens (met een héél klein beetje assistentie van mijn persoontje) aan de voorzitter van de Tweede Kamer schreef, verzoekt hij om rechtzetting en dat is, althans in de digitale versie van het boek, gebeurd. En nu is Ariën ook nog eens uitgenodigd om vandaag, samen met zijn Dordtse broer Rien (92) en ’s Gravendeelse broer Kees (83) de gevallenen te eren in het Tweede Kamer-gebouw. De drie zullen daar straks aan hun broer Wim denken die ze al zeventig jaar moeten missen. Ik denk vooral aan mijn Dordtse vriend Ariën, op wie ik trots ben dat hij dit toch maar mooi allemaal voor elkaar heeft gekregen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s