Geldt het vrije woord ook voor halve zolen?


monkey2Vandaag is het Bevrijdingsdag en voor mij, als journalist en columnist, draait deze dag vooral om de vrijheid van meningsuiting. Ik ben me bewust van het feit dat die vrijheid géén vanzelfsprekendheid is en dat daar in het verleden duur voor betaald is. Om die reden gingen mijn gedachten gisteravond nog eens in het bijzonder uit naar die mensen die dat (voor)recht voor mij… voor ons allemaal… bevochten hebben. Is mijn vrijheid om te zeggen en schrijven wat ik wil dan grenzeloos? Nee… die houdt volgens mij op bij smaad, laster, geschiedvervalsing en haatzaaierij al liggen die begrippen, in de onderwerpen die ik vanaf deze plek behandel, over het algemeen wel héél ver weg.
Altijd rond de meidagen duikt er wel weer iemand in de media op die heel bewust wél naar die grens op zoek gaat. Neem nou Rachid El Ghazaoui, die ik de afgelopen dagen herhaaldelijk ‘langs’ zag komen in talkshows en op mijn Twitter- en Facebook-tijdlijn. Rachid, alias ‘Appa,’ beweert rapper te zijn maar in die hoedanigheid is hij niet bepaald succesvol, simpelweg omdat hij nogal talentloos en dus niet om aan te horen is. De gefrustreerde Appa droomt van aandacht en bekendheid en dus gooit hij een welbekend knuppeltje in het hoenderhok. Dat knuppeltje heet Holocaust ontkennen. Amsterdammer Appa, die hier jaren geleden eens optrad voor een halflege zaal in Bibelot, noemt de Holocaust namelijk een leugen en een fabeltje en daar kan ik natuurlijk op reageren door te zeggen dat het vrije woord óók voor halve zolen moet gelden, maar ik heb tóch besloten om hem een persoonlijk berichtje te sturen: Beste Appa, alleen al in mijn stad Dordrecht, met een ooit relatief bescheiden Joodse gemeenschap, zijn tussen 1940 en 1945, maar liefst 278 joden afgevoerd naar concentratiekampen. De meeste van hen, om precies te zijn 221 Joodse Dordtenaren, zijn daar vermoord of door uitputting om het leven gekomen. Da’s geen fabeltje, da’s geen leugen… dat zijn bikkelharde feiten. Ik wens je een paar hersencellen, een beetje talent en een wat opgeruimder geest toe. O ja, én een prettige Bevrijdingsdag natuurlijk. Groet, Kees.

Advertenties