Amstelwijck en het ongewenste ‘wij-tegen-hullie-sfeertje’


vechtenEerst kon ik het niet geloven, maar het stáát er toch echt…  de Dordtse voetbalclub Amstelwijck overweegt om allochtonen te gaan weren. Het bestuur zegt het vooral helemaal gehad te hebben met het A2-elftal, waarvan de meeste spelers van Marokkaanse origine zijn. Die blijken zich maar moeilijk te kunnen gedragen en voorzitter Wim Scharloo zegt in deze krant dat hij het, na vernielingen in een kleedkamer, aangericht na afloop van een wedstrijd in en tegen Spijk, nu écht helemaal met deze jongens gehad heeft.
Die emotionele reactie is begrijpelijk, maar laten we eerst de feiten eens bij de kop nemen: Amstelwijck heeft inderdaad al heel lang een wat bedenkelijke reputatie. Dát is moeilijk te ontkennen, al schrijf ik dit met pijn in het hart, want ik weet ook dat het clubbestuur er al jaren hard aan werkt om het geschonden blazoen op te poetsen. Voor alle zekerheid, want misschien is mijn beeld wat achterhaald, heb ik eens wat trainers en spelers van ‘Amstelwijck-tegenstanders’ uit diverse competities gebeld en keer op keer krijg ik vergelijkbare verhalen te horen: niemand speelt graag tegen (en zeker niet ‘bij’) Amstelwijck, want wedstrijden willen daar nog wel eens ontaarden in ordinaire schoppartijen of zelfs vechtpartijen. Meermalen werd er, in dit verband, gesproken over ‘heethoofdige jongens van Marokkaanse afkomst.’
En wat nu? Nooit meer een Rachid, een Mohammed of een Samir bij Amstelwijck? Tuurlijk niet. Je kunt iemand het lidmaatschap van een vereniging niet ontzeggen, louter en alleen omdat het wiegje van zijn ouders in Marokko stond? Trouwens, deze jongens zijn helemaal geen allochtonen, maar Nederlanders. Sluit ik dan mijn ogen voor de realiteit? Nee hoor… in de voetbalwereld is het helemaal geen geheim dat veel ‘Marokkaanse’ jongens moeite hebben met scheidsrechterlijk gezag in het bijzonder en met kritiek en verliezen in het algemeen. En zet je ze bij elkaar in één elftal dan ontstaat er vaak zoiets als een ‘wij-tegen-hullie-sfeertje.’
Oké… volledig ‘Marokkaanse’ elftallen dan maar niet meer dus, maar het ‘weren’ van specifieke ‘etnische’ groepen? Nee, dát mag natuurlijk nooit… dán heeft niet alleen de club, maar de hele samenleving verloren.

Advertenties

3 comments

  1. Een jaar schorsen en de andersdenkende ouders in persoonlijk gesprek tin te lichten en uiteen te zetten, dat hun oogappel na een jaar terug mag komen onde voorbehoud van openlijk excuses van gedrag.

  2. De samenleving heeft al verloren. Maar links Nederland knuffelt nog lekker verder. Waarom doen we onszelf dit aan? Al die ellende, al die problemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s