Wél mooi, maar nog niet ‘hip-hot-and-happening’


leegstandDoedoedoedoem… doedoedoedoedoem. Noem het een ouwe-mannen-kwaaltje, maar nog altijd als ik die pauken hoor van het nummer Splanky van Count Basie (thuis noemen we hem Cees Bounty) ontstaat er bij mij een Pavlov-reactie. Ik denk dan namelijk: hé, wakker worden… Brandpunt.
Dat programma bestaat kennelijk nog, al had ik dat eerlijk gezegd niet eens geweten zonder die rode kaart die onlangs uitging naar presentator Fons de Poel (thuis noemen we hem Snof de Schnabbelaar) die het Kamerlid Jesse Klaver, in diens strijd tegen salarisverhogingen van bankbobo’s, betitelde als snotneus. Tegenwoordig zit deze actualiteitenreliek uit de verzuilingsjaren, ergens verstopt op de dinsdagavond van NPO 2, dus áls ik het programma zie is dat meestal het gevolg van een toevallig zapmomentje. Zo’n momentje had ik afgelopen dinsdag en ik bleef ‘hangen’ omdat het over Dordt ging. Nee, het was dit maal geen hoera-verhaal over hoe mooi onze stad is, of over hoe succesvol het recente bezoek van het Vorstenpaar was, want het ging over de tranentrekkende leegstand op de Voorstraat en over het feit dat zo’n beetje álle middelgrote provinciesteden in dit land last hebben van verpauperende winkelstraten. Brandpunt was een dagje ‘in’ en niet ‘op’ de Voorstraat (weten zij veel) en schetste een triest beeld van een trieste bedoening. Overigens leeft men bij Brandpunt in de veronderstelling dat wij ons hier ‘de oudste stad van Nederland’ noemen. Dat moet natuurlijk ‘Holland’ zijn, maar leg zoiets maar eens uit in een reportage van tien minuten. Conclusie van het hele verhaal is dat E-shoppen de nekslag voor middenstanders is, dat winkeliers dichter bij elkaar moeten gaan kruipen en meer pro-actieve ondernemers dan ‘afwachters’ moeten zijn. Verder zijn de de huurprijzen te hoog als gevolg van het feit dat de ‘grootgrondbezitters’ uit angst voor waardevermindering van hun panden hun verliezen liever belastingtechnisch ‘afboeken’ dan dat ze hun prijs verlagen en wordt de Voorstraat pas écht ‘hip-hot-and-happening’ als we rijke stinkerds en studenten naar dit eiland weten te lokken. Kortom: diepe zucht, want veel werk aan de winkel en nog ‘many rivers to cross.’ Dit was Brandpunt… goedenavond.

Bekijk hier de reportage: http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2015/afleveringen/05-05-2015/fragmenten/dichter-bij-dordt

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s