Een weerzien met milde weerzin


reunionEigenlijk hou ik er niet zo van… van reünies. Ik heb er al heel wat meegemaakt in mijn leven en ook al waren de meeste van deze ‘weerziens-festijnen’ achteraf gezien best wel aardig, je moet toch ook altijd wel even diep slikken als je weer eens een zorgvuldig gekoesterde illusie in rook ziet opgaan. Aan de meisjes waar ik destijds verliefd op was  – dat overkwam me vroeger nu eenmaal vaak – zie ik namelijk hoe oud ik zelf inmiddels ben… daar kunnen die meisjes, nu dames dus, natuurlijk niks aan doen, maar ik had al die jaren toch écht een heel ander beeld in mijn hoofd en die dames misschien ook wel. Reünies, vooral die van schoolklassen uit lang vervlogen jaren, zijn in het diepst van hun wezen niets anders dan bikkelharde ‘reality-check-momenten,’ waar veel romantiek van weleer ‘down the drain’ verdwijnt. ,,Jij bent toch uuuh… góh, leuk zeg. Hoe is het met je? Wat doe je tegenwoordig? Ben je getrouwd, heb je kinderen?’ Op dat soort vragen draait het altijd weer uit en daar is op zich natuurlijk niks mis mee, zo lang die vragen je gesteld worden door iemand die oprecht in je geïnteresseerd is. Maar soms komen die vragen uit de mond van types met wie je destijds ook al niet lekker kon opschieten en dan hóór je het volgende: ,,Zeg, jij bent toch die eikel uit 1c?  Goh, da’s ook alweer twintig kilo geleden zeg. Onder welke brug slaap jij tegenwoordig? Ben je altijd in dit gat blijven wonen… nee, wij niet, wij zijn na schooltijd zo snel mogelijk naar Monaco-buiten verhuisd. Nou ik moet weer gaan hoor, want m’n Ferrari staat dubbel geparkeerd. Die bruine Lada is van jou zeker? Dacht ik wel, écht een columnistenbakkie.’’
Toch zal ik niet ontbreken op 3 oktober van dit jaar als de Dordtse HBS haar 150-jarig bestaan viert. Die HBS, die in mijn tijd Gemeentelijk Lyceum heette en later door het leven ging als respectievelijk Scholengemeenschap Noordendijk, Scholengemeenschap Zuid en Scholengemeenschap Dordtwijck heet tegenwoordig Stedelijk Dalton Lyceum.
Waar had ik nou toch die toegangspas van de sportschool neergelegd?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s