Even de operator uit zijn coma brullen…


Lennon and Dylan‘The times they are a changing,’ zong Bob Dylan in 1964. Hij schijnt het trouwens nog steeds te zingen, alleen verstaat niemand hem nog. Dylan’s klassieker is ernstig van toepassing op de stad Dordrecht, waar de afgelopen halve eeuw zo onnoemelijk veel veranderd is… aanvankelijk in negatieve zin (er is hier in de jaren zeventig veel moois gesloopt), maar de laatste, pak hem beet, tien á vijftien jaar is er in deze stad toch óók veel positiefs gebeurd en dan vooral op uitgaansgebied. Ik kan me de tijd nog heugen dat er in deze stad maar bar weinig te beleven viel, nou ja, behalve dan een beetje pinda’s pellen en tosti’s vreten in het Avontuur, vervolgens Herman Brood over je heen laten zweten in het ouwe Bibelot en vervolgens de avond afsluiten met wat doelloos gezoek naar leeftijdgenoten met een nog waarneembare hartslag in het Dolhuis of de Bombardon (nu Merz). Dát was het zo’n beetje in de Dordtse ‘roaring eighties.’ Voor méér vertier, een film bijvoorbeeld, moest je naar Rotjeknor, Breda of Antwerpen. Nou ja, we hádden wel een bioscoop, aanvankelijk twee zelfs: de ene heette Astoria, de andere Luxor, maar in die tijd was ik nog een kind. Nee, ik herinner me vooral de Eurocinema (alleen die naam al) waar de eerste vijftien minuten van een film soms geluidloos voorbij gingen, totdat iemand de operator uit zijn Heineken-coma brulde en die zette het geluid vervolgens, van schrik en ter compensatie, op het niveau ‘vaarwel trommelvliezen.’
Zit er nog een boodschap achter deze column? Ik hoor het u al denken. Het antwoord is nee, niet écht, behalve deze dan: mijn dochter (19) heeft mijn iTunes gekaapt en haar iPod gevuld met de soundtrack van mijn jeugd. Ik hoor ‘Imagine’ door haar kamer schallen terwijl ze zich opmaakt. Straks gaat ze naar The Movies en daarna naar een laat feest in het Dolhuis. Pas volgende week weet ze of ze geslaagd is voor het VWO, maar ach… als vader vind ik haar, ongeacht de uitslag, tóch al heel geslaagd, al was het alleen maar omdat ze óók naar Dylan en Lennon luistert.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s