Een glas Rutte waar je nét niet bij kan…


rollator2Ik neem plaats op een inhammetje van de Vriesebrug terwijl Fred zijn rollator omtovert tot stoel. ,,Hoe is het?’’ vraag ik, terwijl ik hem zijn bakje kibbeling aanreik. ,,Mwoah,’’ antwoordt de oude man, die mij tientallen jaren geleden wegwijs maakte in de krochten van het warenhuis waar ik vakantiewerk deed. Mijn allereerste dag ging daar verloren aan de tevergeefse zoektocht naar een  plintentrapje. ‘No mercy’ voor de nieuwkomer, maar dan wél met het resultaat dat ik op één dag het hele bedrijf leerde kennen en dat was, naast het leedvermaak en de karaktertoets, kennelijk het doel van die exercitie. Mijn ‘werkvakantie’ verliep verder in perfecte harmonie en de band met mijn nu hoogbejaarde chef van destijds, is altijd warm gebleven. Maar dit keer geen grappen en grollen van de eeuwige charmeur Fred, die nooit trouwde want, naar eigen zeggen,‘nog immer zoekende’ is. Fred heeft het altijd over zijn ‘huidige verloofde’ en dat is opvallend vaak steeds weer iemand anders. Ik vraag hem wat er scheelt en hij trekt het gezicht van een aanzegger. ,,Ik heb het uitgemaakt.’’
Opgelucht haal ik adem want ik had, gezien die blik, toch écht iets heftigers verwacht dan een relatiebreuk met zijn zoveelste scharrel en dus kijk ik hem verbaasd aan. Fred doopt een kibbeling in de bearnaisesaus en zegt: ,,Zij woont in Papendrecht, prachtig hoor, met uitzicht op Dordt. Ik moest en zou bij haar intrekken en ik had toegestemd.’’
,,Wat is dan het probleem?’’ vraag ik. ,,Tja, je moet het zó zien,’’ zegt Fred. ,,Ik had een week bij haar proefgelogeerd en ik zat de hele dag naar Dordt te kijken. Weet je hoe dat voelt?’’ Ik had geen idee. ,,Alsof er een glas ouwe Rutte op tafel staat waar je nét niet bij kan.’’ Ik probeer mijn lach in te houden. ,,En nu?’’zeg ik. ,,Ach, ik heb alweer een nieuwe verloofde. En weet je wat nou zo mooi is? Ze woont hier vlakbij, in dat hofje, schuin tegenover Rutte.’’
,,Daar mogen toch geen mannen wonen?’’ antwoord ik. De rollator staat alweer in de loopstand en Fred ook. Hij lacht alweer: ,,Hoe mooi kun je ’t hebben?’’

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s