Over een kaasschaaf, een snoeischaar en een botte bijl…


piggybankBezuinigingsdrang, bezuinigingsdwang, bezuinigingsnood. De bodem van de gemeentelijke schatkist, die de laatste tijd toch al mondjesmaat vol liep als gevolg van een verschralende Rijksruif, komt steeds meer in zicht en dus wordt de kaasschaaf uit de keukenla en de snoeischaar uit de schuur gehaald. Er gaat hoe dan ook bloed vloeien.
Niet alleen de belastingbetaler, sportclubs, cultuurorganisaties en de lokale omroep, maar ook de welbekende, grote evenementen moeten er aan geloven en dus schreeuwen de organisatoren van Kerstmarkt, Boekenmarkt, Dordt in Stoom en Big Rivers moord en brand. Dat lijkt me niet meer dan logisch, al kan ik vanaf deze plaats natuurlijk niet beoordelen, laat staan uitrekenen, hóe logisch precies. Natuurlijk, je kunt er wel een rekensommetje op loslaten, zoiets als… dit evenement ontving eerst ‘zó- en zoveel’ en voor de volgende editie gaat er ‘zus en zoveel’ van af, maar ik kan vanaf de buitenkant natuurlijk niet zien met hoeveel minder een organisatie een evenement overeind kan houden, zonder al te veel aan kwaliteit in te boeten. Big Rivers-organisator Bas de Zwart ziet de toekomst in ieder geval somber in (‘De bodem is écht bereikt) en Marco Westland van Dordt in Stoom slaat kaasschaaf en snoeischaar in zijn boosheid  zelfs al over en spreekt van ‘de botte bijl.’ Hij stelt dat het onmogelijk is om in een afgeslankte vorm door te gaan als zijn evenement een ton moet inleveren. In hoeverre dat waar is kan ik, zoals ik al aangaf, niet beoordelen, al begrijp ik best dat alle betrokken partijen, na zo’n bezuinigingswaarschuwing, eerst en vooral hun hakken zo stevig mogelijk in het zand zetten. Dát er her en der gesnoeid, geschaafd of zelfs gehakt moet worden is onvermijdelijk en het is verder ook geen verrassing dat de gemeentekraan, parallel aan de Rijkskraan, nu enigszins wordt dichtgedraaid. Toch kan niet onvermeld blijven dat dit college, dat veel in cultuur, sport en infrastructuur investeerde,  opvallend vaak uit de reservepot ‘snoepte.’Het mag toch niet zo zijn dat het zoet van al dat gesnoep juist díe evenementen, die Dordt de afgelopen decennia zó stevig op de kaart gezet hebben, nu zuur gaat opbreken.

Advertentie

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s