Een jeugdraad zou goed zijn voor Dordt


JeugdraadOnlangs zag ik de documentaire Bravehearts. Die had eigenlijk moeten gaan over de schaduwverkiezingen die in Noorwegen plaats vinden op middelbare scholen, traditioneel voorafgaand aan de parlementsverkiezingen. Regisseur Karl Anne Moe portretteert in Bravehearts vier scholieren uit Oslo die verschillende politieke richtingen vertegenwoordigen. Op zich al boeiend om te volgen, maar dan krijgt de documentaire plotseling een wrange wending als de rechts-radicale Anders Brevik op 22 juli 2011 een bom legt in Oslo en vervolgens 69 mensen doodschiet bij een jeugdkamp van de Arbeiderspartij op het eiland Utøya. Dat drama zet niet alleen een streep door de scholierendebatten het zet ook het leven van Johanne, één van de vier hoofdpersonen, volledig op zijn kop. Zij is op het moment van de moordpartij aanwezig op het eiland, ziet vanuit haar schuilplaats (een kuil in het bos) hoe veel van haar leeftijdsgenoten koelbloedig door Breivik worden afgeslacht en moet vervolgens rennen en zwemmen voor haar leven.
Bravehearts maakte veel indruk en deed me zelfs een traantje wegpinken. Toch is er, los van dat drama, nog iets anders dat me opviel, namelijk dat politiek onder jongeren in Noorwegen zóveel meer leeft dan bij ons. Nu zal ik de laatste zijn om te beweren dat er op middelbare scholen in Dordrecht geen politiek bewuste jongeren rondlopen, maar ik durf te concluderen (ik heb door de jaren heel veel politieke scholierendebatten geleid) dat de kennis van en de belangstelling voor deze ‘tak van sport’ onder Nederlandse scholieren veel kleiner is dan bij hun leeftijdsgenoten in Noorwegen. Alleen al om die reden ben ik blij met het initiatief van Dordtse jongeren om in deze stad een jeugdraad in te voeren… nou ja, eigenlijk ‘her’-in te voeren, want in de jaren zeventig hadden we er in Dordt ook al eentje en die vormde destijds een ware kweekvijver voor jong politiek talent. De plaatselijke politiek kan best wel wat jong bloed gebruiken, want de gemiddelde leeftijd van raadsleden ligt hier rond de 50. Niks mis met wijze en vitale 50-plussers, maar al te veel Abrahammetjes en Sarah’s zijn nou ook weer niet bepaald representatief voor een lokale samenleving.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s