Machteloos toekijken hoe de NS deze stad splijt?


toegangspoortjesOver een paar maanden kunt u vanuit de binnenstad niet meer vrijblijvend via het Centraal Station naar Krispijn voor een wandelingetje in het Weizigtpark of een bezoekje aan stadsboerderij of Paulusplein. Nou ja, het kán wel, maar dan moet u eerst zo’n OV-kaart aanschaffen en er vervolgens ook nog eens voor zorgen dat daar op z’n minst 20 euro op staat. Nu heb ik gelukkig zo’n ding in mijn portemonnee zitten… hoewel? Op dit moment dan weer even niet want die kaart wordt regelmatig ‘gejat’ door een van mijn kinderen als er weer eens een fietsbandje lek is.
Hoe dan ook,  ik vind het écht schandalig. Je zal toch, vanuit de binnenstad met een groep schoolkinderen naar de kinderboerderij willen wandelen? ,,Zo jongens en meisjes, hebben jullie allemaal je OV-kaartjes bij de hand? Wat zeg je Jantje? Jij hebt er geen? Blijf jij vandaag dan maar binnen bij meester Henk… kunnen jullie samen mooi wat rekentoetsjes doen. Gaan wij intussen gezellig konijntjes aaien. Dááág.’’
Het geldt natuurlijk ook andersom… bijvoorbeeld als je aan de Mauritsweg woont en je bent al sinds jaar en dag gewend om, via dat tunneltje onder het station, naar de binnenstad te sjokken. Tja… dán moet je dus, tegen wil en dank klant worden van hét nationale blunderbedrijf bij uitstek, de Nederlandse Spoorwegen. Met dank aan die stuntelfirma loopt er straks namelijk een ijzeren gordijn door Dordt, want de NS is alleenheerser op het station en kennelijk heeft het gemeentebestuur hier dus helemaal niks te vertellen. Gek eigenlijk, dat een gemeente en haar inwoners machteloos moeten toekijken hoe de Nederlandse Spoorwegen een stad rücksichtslos in tweeën kan scheuren. Is daar nog wat aan te doen? Volgens mij wel… op sommige stations in Nederland worden namelijk speciale doorgangen gemaakt. Zo wandel je straks op Amsterdam Centraal gewoon van de ene naar de andere kant zonder dat je het perron op kan. Dat moet in Dordt toch ook mogelijk zijn? De NS kan die toegangspoortjes toch ‘aan’ de perrons plaatsen en op die manier de tunnel vrij houden? Welke wethouder pikt dit op?

6 reacties

  1. En hoe zit het dan als ik met Arriva wil reizen? Inchecken bij NS om t station in te mogen, dan uitchecken en weer inchecken bij Arriva?

  2. Helemaal mee eens, ik ging bij Rotterdam ook bij Hema AH of Broodjeszaak koffie halen of een broodje en dan nam ik de tram. Nu kan het niet meer want je moet 20 MOET het op je kaart hebben echt belachelijk. Minder winst / omzet voor de winkels binnen.

  3. Ik lees ondanks dat ik sinds 3 jaar niet meer in Dordt woon nog altijd de columns van Kees Thies.
    Op deze wil ik even reageren, mijn man (inmiddels overleden) lag toendertijd in het Hospice en ik ging altijd via de voorkant van het station naar het Hospice.
    Laten ze ook met deze doelgroep rekening houden.

  4. Belachelijk dat ze op die manier een muur in de stad creëren. Ze zouden minimaal een tunnel moeten aanleggen als tegenprestatie. Lijkt me een goed voorstel voor de gemeente, want zij moeten immers ons belasting geld uitgeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s