Laat ‘de tegenprestatie’ niet hét criterium zijn…


imageHet subsidiebeleid in Dordt gaat op de schop en iets dat in de loop der jaren tot een vanzelfsprekendheid was geworden is dat nu niet meer. We hebben het hier over gemeentelijke subsidies en dus over úw geld, mijn geld, ons geld. Al die subsidiepotjes worden immers met gemeenschapsmuntjes gevuld en wij (inwoners, kiezers, belastingbetalers) hebben ons gemeentebestuur de verantwoordelijkheid gegeven om die centjes op zorgvuldige wijze te besteden en te ‘verdelen.’ Maar nu moet er bezuinigd worden en dus wordt er aan de subsdiekraan gedraaid… naar rechts: de ferme straal wordt een druppelaartje en met gedruppel kun je nu eenmaal niet de hele goegemeente nat houden. Grote en kleine lokale hobbyclubjes, kunstenaars en sporters mochten vorige week op het Stadskantoor dan ook komen pleiten voor de voortgang van hun ‘toelage’ en wijze dames en heren gaan straks beslissen wáár precies het lancet in de huid gaat. Dát worden moeilijke en soms pijnlijke keuzes: wie krijgt straks hoeveel, wie minder of zelfs helemaal niks meer en waarom? Ga d’r maar aan staan.
Mijn dochter, destijds zeven jaar oud, richtte in huize Thies ooit de denkbeeldige stichting ‘Een ijsje voor een meisje’ op en met gedegen argumenten als ‘ik heb mijn kamer opgeruimd’ of ‘ik heb al mijn witlof op’ wist zij de subsidieverstrekkers (haar ouders dus) te overtuigen van het feit dat er keiharde pegels op tafel moesten komen voor dat goddelijke toetje. Het kernwoord was hier… tegenprestatie maar, minstens zo belangrijk was toch óók het plezier dat we beleefden bij die prachtpleidooien aan de eettafel.
Terug nu naar de grote mensenwereld, want als daar ‘de tegenprestatie’ hét criterium zal zijn voor de voortgang van een subsidie, dan maakt de aan smaak onderhevige en moeilijk ‘meetbare’ kunst geen schijn van kans. Ik vrees dan ook dat de hakbijl juist in die sector het hardst zal vallen. So what, zult u misschien denken, maar laten we niet vergeten dat het juist de schone kunsten zijn die deze stad door de eeuwen heen zoveel waardevols geschonken hebben en mede gemaakt hebben tot wat ze is. Dordt zonder kunst is Meppel aan de Merwede.

Eén reactie

  1. Eens met de strekking maar wat heeft Meppel nou weer misdaan? Even gegoogeld, doen veel mensen voor Dordrecht ook, en Meppel ziet er best leuk uit. Al stadsrecht
    1644! Je mag ook niks😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s