Stadswerven… waar ‘boring’ en beige elkaar ontmoeten


Bouman

Wat is mooi, wat is lelijk en wie gaat daar eigenlijk over? De Vereniging Oud-Dordrecht heeft bezwaar tegen de komst van een drijvend terras van Lunchroom Coffeelicious in de Dordtse Voorstraathaven, want zoiets zou, en ik citeer, ‘een aantasting van het unieke stadsgezicht’ zijn. Mooie woorden om te zeggen dat de vereniging zo’n drijvend terras maar een lelijk gezicht vindt. Nu heb ik de mensen van ‘Oud-Dordrecht’ hoog zitten, maar ik ben het niet met ze eens: een beetje levendigheid in die nu zo ‘dooie’ Voorstraathaven lijkt me juist prachtig.
De welstandscommissie adviseert de gemeente om café De Noot aan de Grote Markt geen bouwvergunning te verlenen voor een terrasoverkapping, want zoiets zou, en ik citeer wederom, ‘het beschermd stadsgezicht aantasten.’ Ik neem die welstandscommissie over het algemeen best serieus, maar dít vind ik toch echt een kulargument. Er is namelijk helemaal niet zoveel ‘beschermd stadsgezicht’ op die met blik en flatjes gevulde Grote Markt. Dit tóch al niet oogstrelende plein zou er, met een nog levendiger terras, alleen maar op vooruit gaan.
Onze huishistoricus Jaap Bouman twittert een fotootje van nieuwbouw op Stadswerven en voegt daar de volgende tekst aan toe: ‘Raadseltje: in welke buitenwijk worden deze huizen gebouwd? Sterrenburg, Stadspolders, Wielwijk?’ Wat Bouman, volgens mij bedoelt, is dat hij die huizen nou niet bepaald een lust voor het oog vindt. Dáár ben ik het nadrukkelijk wél mee eens, want uitgerekend op die prominente plek, zou je toch ‘iets onderscheidends’ mogen verwachten. Het tegendeel is het geval: vanaf de Papendrechtse kant vormen die eerste bouwsels op Stadswerven, samen met die witte flatjes ‘daarnaast,’ nu een wel heel alledaagse en grauwe ouverture voor die verder zo fraaie Dordtse skyline. Het geheel schreeuwt: ‘Dit is Dordt, waar ‘boring’ en beige elkaar ontmoeten.’ Had ze dan op z’n minst een maf kleurtje of vormpje gegeven. Het is een gemiste kans die de komende, pak hem beet, honderd jaar niet meer is terug te draaien.
Wat is mooi, wat is lelijk en wie gaat daar eigenlijk over? Ik niet in ieder geval en misschien is dat maar goed ook. Toch wou ik het wél even gezegd hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s