Eenzame Erik bloeide nog eventjes op…


loneleyIk schrik als ik het huis van binnen zie. Eigenlijk had ik het liever niet geweten, al had ik me in gedachten wel een beeld gevormd van hoe het moest zijn. Zó was het ook, alleen erger. Erik en ik kennen elkaar van buurt en school en op basis van dat verleden, maken we soms een praatje als we elkaar op het Vrieseplein tegen komen. Nou ja, praatje… hij kijkt wat glazig voor zich uit, gaat helemaal ‘op’ in Blafmans en bedelt onomwonden om geld. Nee, niet voor nachtopvang, want ik weet dat hij een huis heeft…in eigendom nog wel, geërfd van zijn ouders. Na hun dood is hij daar blijven wonen en afgezakt in drank en eenzaamheid. En nu sta ik bij hem binnen, vanwege dom toeval, omdat Blafmans en ik nét langs zijn huis liepen op het moment dat hij naar buiten stapte. ,,Wil je het zien?’’ vraagt hij. ,,Hoeft niet joh,’’ antwoord ik lafjes. Tien seconden later ben ik in een woonkamer zoals ik er nooit eerder in mijn leven een gezien heb: ‘n donker en stinkend doolhof van smalle spelonken tussen stapels rotzooi die van vloer tot plafond lopen… pilaren eigenlijk van kranten, dozen, volle vuilniszakken en etensresten. Tussen dat alles is er ruimte voor één ouwe fauteuil. ,,Ga lekker zitten,’’ zegt Erik die, blij met de aandacht, totaal geen notie heeft van mijn afgrijzen. ,,Heb je geen licht?’’ vraag ik, terwijl ik blijf staan. ,,Nee, geen stroom, wél waxinelichtjes.’’
Maar ik sta al bij de deur met een smoes over een afspraak die ik absoluut niet mis mag lopen. Ik overhandig Erik een tientje aan schuldgevoel en haast me naar buiten om adem halen.
Ik heb het gemeld, maanden geleden al en Erik werd opgenomen. Daar, in die opvang waar hij aandacht kreeg, bloeide hij helemaal op, vertelde mij z’n behandelaar. Hij belde om te zeggen dat Erik deze week in zijn slaap is overleden. Dat stemt me droevig al ben ik opgelucht dat hij niet moederziel alleen in dat grote stinkende huis gestorven is. Hou lang zou het geduurd hebben eer hij daar zou zijn gevonden?

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s