Pollers vervangen door ‘stoplichten met ogen’


PollergedoeNou, nog één keertje dan… over pollers. Het Dordtse gemeenteraadslid Maarten Burggraaff (VVD) wil af van die beweegbare paaltjes in de binnenstad omdat ze (a) niet altijd goed werken zodat er (b) nog wel eens van die malle, maar peperdure ongelukjes gebeuren en ook en vooral omdat (c) de hulpdiensten nog wel eens te lang voor een niet goed functionerende poller moeten wachten. Pollers zijn, zo stelt Burggraaff, relatief simpel te vervangen door een systeem van verkeerslichten met kentekenherkenning. Die lichten staan permanent op rood, maar springen op groen voor ‘aangemelde’ kentekens. Wie door rood rijdt kan een boete in de bus verwachten.
Maanden geleden schreef ik al dat Groningen al sinds jaar en dag met dit systeem werkt en ook in Delft wil men, met het oog op al die genoemde problemen (die spelen namelijk in meer steden), maar al te graag ‘terugschakelen’ van pollers naar ‘stoplichten met ogen.’ Naar verwachting zullen in Delft aan het einde van dit jaar alle 21 pollers worden vervangen door het herkenningssysteem.
De vraag is nu: gaat Dordt ook ‘om’ en wanneer? Voor mij hoeft dat nou ook weer niet op stel en sprong en ook zeker niet in één keer. Zo’n ‘wissel’ kan namelijk ook stapsgewijs worden toegepast, bijvoorbeeld tegen de tijd dat de Dordtse pollers weer eens aan onderhoud of vervanging toe zijn. Dat kan nog wel even duren want in 2011 zijn de meeste pollers hier nog vervangen en die afschrijving (ongeveer tien jaar) loopt dus nog wel even. Overigens valt het in de Dordtse binnenstad reuze mee qua pollerongelukken. Nee, ik ben niet blind en zeker niet doof en ik herinner me nog goed die politieauto en die bus die nog niet zo lang geleden op de Visstraat ineens met hun neus naar de wolken wezen en ik weet ook wel dat er op de Grote Markt al diverse klappers gemaakt zijn. Toch durf ik te stellen dat het nu dertien jaar geleden ingevoerde pollersysteem deze stad tot op heden meer goeds dan slechts heeft gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s