Bij Wartburg zijn de middeleeuwen nog volop gaande


538-3Het Reformatorische Wartburg College heeft drie docenten ontslagen… niet omdat zij niet vakbekwaam zouden zijn, maar omdat zij zich hebben laten ‘overdopen’ en dus zijn ‘overgestapt’ naar een andere geloofsvariant. Met deze bijna middeleeuws aandoende handelswijze weet Wartburg weer eens op een enge manier de aandacht op zich te vestigen en toont de school vooral aan een achterhaald instituut te zijn. Geloof en onderwijs, dat is althans mijn visie, behoren niet ‘verstrengeld’ te zijn. Ik heb in ieder geval grote bedenkingen bij onderwijsinstellingen waar God of Allah de absolute hoofdrol spelen. Geloof me, dit wordt zeker geen anti-geloof-column… ik kan namelijk reuze goed het zonnetje in het water zien schijnen bij mensen die uit hun geloof moed, hoop, wijsheid en levenskracht putten en uit volle overtuiging geef ik mijn medemensen dan ook de ruimte om hun geloof te beleven. Nou ja, tot op zekere hoogte dan, want ook aan tolerantie kleven grenzen: gelovigen hoeven niet voor niet-gelovigen te beslissen of zij op zondag wel of niet mogen winkelen en wat er wel of niet gegeten, gedragen, gezegd of gedacht mag worden. En nee, ik heb er geen enkele moeite mee als er op school aandacht wordt geschonken aan bijvoorbeeld het scheppingsverhaal, maar ik heb er wél moeite mee als dit verhaal als de absolute en enige waarheid wordt onderwezen en de evolutietheorie tegelijkertijd genegeerd of gebagatelliseerd wordt. En ga me nou niet vertellen dat dit niet gebeurt op sommige zwaar Christelijke en Islamitische scholen, want ik kan tientallen ervaringsdeskundigen aanvoeren die dit kunnen bevestigen. Maar het gaat natuurlijk om véél meer dan dat… wanneer je wetenschap en geloof door elkaar gaat halen creëer je louter misvattingen in het kinderbrein en misverstanden in de samenleving. Onder het motto ‘stick to the facts’ behoort het onderwijs op elke school in dit land (laat ik de rest van de wereld er even buiten houden) gelijkwaardig te zijn en om die reden ben ik dan ook tegen elke vorm van onderwijs die gestoeld is op welke geloofsopvatting dan ook. Een van de ontslagen docenten op Wartburg is overigens gymlerares. Nooit geweten dat er zoiets als reformatorisch gymmen bestond.

Advertenties

2 comments

  1. Beste Kees, als je niet wist dat een gymdocente ook de regels moet aanhouden net als andere docenten op een Reformatorische school dan valt me dat toch weer van je tegen. Vooral omdat je het zo goed denkt te weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s