De woede van Schrijer is méér dan terecht


Kijfhoek_ontsporingA_942762CA814FC266C1257E6600678E5A_21Er wordt geknoeid, gerotzooid, de hand gelicht met regels en er wordt vooral héél slecht gecommuniceerd. Ondanks een aantal aantoonbare verbeteringen is en blijft het rangeerterrein Kijfhoek toch vooral een accident waiting to happen.
Vorige week ontspoorde hier weer eens een trein: maar liefst zeven wagons gingen plat en die waren gelukkig niet gevuld met een giftig goedje, maar met ijzererts, dus bleef het dit keer bij puin ruimen.
Een paar jaar geleden, in 2011 om precies te zijn, was het wél raak, of beter gezegd, goed mis. Toen vloog hier een tankwagon met ethanol in de hens en stelden moedige brandweermensen hun leven in de waagschaal omdat ze niet wisten om welke stof het ging en wat er precies in die nabijgelegen tankwagons (lpg, zo bleek later) zat. Dat soort informatie is van het allergrootste belang, aangezien de brandweer haar ‘aanvalsplan’ hier nauwgezet op afstemt. Een verkeerde bestrijding kan totaal nutteloos zijn óf tot explosies leiden, hetgeen brandweerlieden het leven kan kosten. Ook is het belangrijk om te weten welke instructies de omwonenden moeten krijgen… wordt het run for your life of blijft het bij een simpelweg ‘houdt ramen en deuren gesloten’?
Nog altijd blijken vervoerders van gevaarlijke stoffen laks te zijn met het verstrekken van informatie over hun ladingen. En dus staan op rangeerterreinen als Kijfhoek, ook vandaag de dag, nog altijd treinwagons met onbekende inhoud, zo concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Nu weten u en ik heus wel dat dit meestal geen Fristi betreft, maar het is natuurlijk prima dat deze instelling z’n werk doet zodat we tenminste weten waar we, qua veiligheid, aan toe zijn. Helaas ‘vergeet’ de ILT dan weer om de Zwijndrechtse burgemeester Dominic Schrijer in te lichten. Die is daar uitermate verbolgen over en dat begrijp ik goed. Hij is immers de man waar we straks allemaal naar kijken als het weer eens mis gaat op Kijfhoek… hij is de eindverantwoordelijke als het op beslissingen aankomt. Een dergelijk communicatiefoutje is dan ook onvergeeflijk en
Schrijer heeft dus groot gelijk dat hij dat hardop van de daken schreeuwt.

FOTO: RTV RIJNMOND

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s