Voor een ‘lousy’ twee ton run je géén lokale omroep


Animation20TVDe Dordtse lokale omroep moet stevig inleveren en zal het op den duur met iets meer dan twee ton per jaar moeten gaan doen. Dat kán, theoretisch althans… je moet dan als kijker en luisteraar je verwachtingspatroon nóg steviger gaan bijstellen, want laten we eerlijk zijn, het niveau van wat we lokaal te zien en te horen krijgen is, enkele positieve uitzonderingen daargelaten, tóch al niet al te hoog. Ik bedoel dat niet verwijtend, want kwaliteit en geld zijn in deze ‘branche’ nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het gros van de lokale omroepen in dit kleine landje is armlastig en draait op goedwillende, maar nauwelijks vakbekwame vrijwilligers. Daardoor is men eigenlijk nog volop bezig zich een plekje in de twintigste eeuw te verwerven terwijl de mediarijke en digitale eenentwintigste eeuw al lang en breed gaande is. Gevolg: lokale omroepen in dit land zijn blijven steken op het niveau ‘Hallo Bandoeng’ en ‘zwaaien naar Tante Hannie.’
Voorzitter Cees den Bakker liet eerder al weten dat RTV Dordrecht een dergelijke bezuiniging niet gaat overleven. Ik deel die vrees, want voor die ‘lousy’ twee ton is het simpelweg niet mogelijk om een gemeente op professionele wijze (zowel vanuit technisch als journalistiek inhoudelijk oogpunt) te coveren met ‘concurrerende’ radio, televisie en internet.
Tegelijkertijd vind ik een jaarlijkse gemeentelijke bijdrage van 215.000 euro, als belastingbetaler, best wel veel geld. Daarbij komt dat een omroep die relatief veel gemeente-centjes ontvangt eigenlijk ook niet journalistiek onafhankelijk kan opereren; immers, wiens brood men eet… u weet wel. Maar wat is dán de oplossing? Het antwoord heet regio: het Drechtstedengebied is groot genoeg en, ten opzichte van het Rijnmondgebied ook ‘onderscheidend’ genoeg, om een ‘eigen’ regionale omroep te rechtvaardigen. Dáár ligt dus de toekomst: méér gemeentes betekent méér gemeentelijke ‘steun’ waarmee een steviger financieel fundament kan worden gevormd. Tevens biedt een groter ‘bedieningsgebied’ meer kansen om eens serieus aan de inkomstenkant te gaan werken. Zelfs een middelgrote stad als Dordrecht, zo moeten we na een kwart eeuw ‘gerommel in de marge’ helaas concluderen, is jammer genoeg nog altijd te klein voor een professioneel functionerende lokale omroep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s