Mooi als ‘tout le monde’ Dordt en de regio ontdekt…


GDHeerlijk fantaseren over een Tourstart in Dordrecht… ik deed het vorige week in een column, die ik schreef naar aanleiding van gesprekken met wielerverslaggever en plaatsgenoot Guido Bindels. Onze droom komt voort uit een gezamenlijke passie voor de wielersport, maar heeft minstens zoveel met onze liefde voor Dordt te maken. Zou het niet fantastisch zijn als deze prachtstad, die tot voor enkele jaren geleden nog de bedenkelijke reputatie ‘grootste geheim van Nederland’ met zich mee torste, in 2020 (en de jaren daaraan voorafgaand) de media-aandacht van ‘tout le monde’ op zich gericht weet? Mijn krant pakte het op en ik zie op de sociale media hoe inwoners, marketingstrategen en politici in deze stad de voor- en nadelen op gepassioneerde wijze met elkaar bediscussiëren. Dat is hartverwarmend omdat dit veel zegt over de maatschappelijke betrokkenheid van Dordtenaren en streekgenoten. Jawel, óók streekgenoten, want zo’n ‘Grand Départ’ kan natuurlijk nooit louter en alleen een Dordtse aangelegenheid zijn; zoiets groots kun je immers alleen maar in Drechtstedenverband ‘dragen.’ Maar juist dát maakt het alleen maar mooier: ik zie het wel voor me… een fraaie etappe door die prachtige Alblasserwaard op de zondag na de proloog, met veel aandacht voor het landschap, dat zo rijkelijk ‘bedeeld’ is met molens, historische hoeves, koetjes, kalfjes, ooievaars en water. Het prijskaartje wil ik niet bagatelliseren, want ruim tien miljoen (Utrecht betaalde er ruim vijf en wist de andere helft via sponsors binnen te slepen) is natuurlijk niet niks en het resultaat van zo’n investering is pas op termijn enigszins ‘meetbaar.’ Wél zie ik met eigen ogen hoe Dordt de laatste maanden, méér dan ooit, in een toeristisch ‘bedevaartsoord’ aan het veranderen is, mede als gevolg van het recente bezoek van Willem-Alexander en de Van Rossems. Een ‘Dordtse Départ,’ zo geloof ik heilig, kan deze stad voor eens en altijd op de toeristische wereldkaart zetten. Overigens… Rotterdam was in 2010 Tour-gastheer en het rendement kwam daar uit op ruim 34 miljoen euro, jawel, mét aftrek van die ongeveer 15 miljoen aan investeringen en kosten. Ook Utrecht verwacht winst te boeken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s