‘Dordts Départ’: eerst antwoord krijgen op zeven vragen


TourDordtNóg een column over een Dordtse Tourstart in 2020? Jawel, want alles hierover is nog lang niet gezegd en geschreven en ‘zomaar een ideetje’ van deze columnist en wielerverslaggever Guido Bindels is natuurlijk niets méér dan het omgooien van een eerste dominosteen in de hoop op een ‘kettingreactie.’ Nu de discussie over wél of geen Grand Départ in Hollands oudste stad is losgebarsten is de tijd aangebroken om stappen te gaan zetten. Daarmee bedoel ik niet dat nu meteen maar de eerste handelingen verricht moeten worden om die Tour, ter gelegenheid van Dordts 800ste verjaardag naar Dordt te halen, want daaraan dient, zoals het hoort, een democratisch proces vooraf te gaan; het zal uiteindelijk de Dordtse gemeenteraad zijn die het college van burgemeester en wethouders al dan niet groen licht geeft om hier tijd en geld in te steken.
Een eventuele raadsbrede discussie hierover is pas na het zomerreces te verwachten, maar tot die tijd moet er wel enig voorwerk verricht worden, want zo’n discussie kun je immers alleen maar voeren op basis van feitenkennis. Die krijg je pas door het stellen en beantwoord krijgen van (vooralsnog) zeven vragen. 1. Is er wel draagvlak onder de Dordtse bevolking? 2. Hoeveel gaat het nou uiteindelijk écht kosten en kán de gemeente zoiets financieel trekken zonder de stad naar de verdoemenis te helpen? 3. Is er een ‘gerede’ winstprognose en is daar al een rekensommetje op los te laten? 4. Zijn er genoeg ondernemers in stad en land die bereid zijn om een duit in het zakje te doen? 5. Kunnen ‘we’ het organisatorisch aan? 6. Is de regio bereid om in zo’n plan ‘mee te fietsen?’ En 7. Maakt Dordt überhaupt een serieuze kans? (Antwerpen wil ook graag in 2020). Die laatste vraag is eigenlijk de belangrijkste, want als er vanuit Parijs al meewarig ‘nee’ geschud wordt hoeven die andere vragen niet eens meer beantwoord te worden.
Wie zet de eerste stap? Burgemeester Brok wil er vast wel twee telefoontjes aan wagen met zijn collega’s in Rotterdam en Utrecht: ,,Beste Achmed, beste Jan, zouden jullie het ons aanbevelen en zo ja, wat is het telefoonnummer van Christian Prudhomme?’’

2 reacties

  1. Col hors categorie in de Merwelanden moet zeker in de route, ok die berg stinkt een beetje daarom hoort hij ook in de buitencategorie. Zorgt wel voor een unieke proloog met het venijn in de Staart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s