Waarom geen ‘pantoffelritjes’ voor museumgangers?


PantoffelritjeHet Nationaal Onderwijsmuseum is alweer even open en ik hoop natuurlijk dat het er de komende jaren storm gaat lopen. Uit eigen ervaring – ik mocht bij de opening zijn – kan ik zeggen dat het resultaat in één woord adembenemend is. Een wandeling door het prachtig opgeknapte Holland-gebouw was voor mijn persoontje in ieder geval een heerlijke ‘sentimental journey’ en ik moest eerlijk gezegd best wel even iets wegslikken toen ik al die schooltassen (mijn ‘pukkel’ hangt er ook), agenda’s (‘Clapton is God’) en klassenfoto’s (Wat waren we eigenlijk prachtig lelijk in ‘the seventies’) uit mijn jeugd voorbij zag komen. Overigens wil ik wél graag vermelden dat een bezoek aan het nationaal Onderwijsmuseum veel méér is dan louter een reis door vervlogen jaren, maar dat was nu eenmaal het gevoel dat bij mij het langst is blijven hangen.
Dordrecht, op zich al een soort openluchtmuseum, begint zich meer en meer te ontpoppen als een heuse museumstad. Ik tel er nu zeven: naast het Onderwijsmuseum hebben we hier het Dordrechts Museum, Huis van Gijn, het Hof van Nederland, het Museum aan de Maas (Patriciërshuis), Museum ’40-’45 en het Nationaal Medisch Museum. Dat is natuurlijk fantastisch (in veel andere steden van vergelijkbare grootte is de ‘museumoogst’ beduidend kleiner) maar er is ook een probleem: gezien de langerekte vorm van de binnenstad(ontstaan langs de rivier en niet vanuit een ‘rondje om de kerk’) moet je hier over goede benen beschikken om bijvoorbeeld én het Dordrechts Museum én het Onderwijsmuseum te zien. De afstanden tussen sommige (niet alle) musea zijn hier behoorlijk groot. In de krant van afgelopen zaterdag las ik over de populariteit van het fenomeen E-wheels, dat in Sterrenburg razend populair is bij ouderen. Het betreft hier korte, zogeheten ‘pantoffelritjes’ in een soort golfkarretjes (shuttles) tussen huis, verpleeghuis, winkelcentrum en ziekenhuis, á twee euro per keer. De exploitant heeft plannen om te gaan uitbreiden richting Stadspolders en Dubbeldam en ik zeg: waarom ook niet zo’n shuttle-service vanaf het Centraal Station en ‘tussen’ de diverse musea in deze stad? De taxiwereld staat vast niet te juichen, maar de vooruitgang hou je niet tegen, toch?

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s