Een foto van een moord met voorbedachten rade…


LullukIk ben me rot geschrokken… van een foto. Nou ja, het is eigenlijk niet eens écht een foto, maar een angstaanjagend toekomstbeeld, weergegeven in een zogeheten artist-impression, vervaardigd door een reclametekenaar in opdracht van de Dordtse architect Andries Lugten. Op dat plaatje is een moord te zien… eentje met voorbedachten rade nog wel. Nee, niet op een mens maar op een stadsgezicht. Om precies te zijn, op het zicht vanaf de Nieuwe Haven op de Houttuinen en de Grote Kerk. Want jawel, zó gaat dit historische stukje Dordt er straks uitzien als zijn ontwerp voor de ‘ombouw’ van die ouwe steenhouwerij aan de Houttuinen werkelijkheid wordt. En volgens mij gáát dat ook echt gebeuren want de bezwaren die omwonenden hier tegen gemaakt hebben zijn inmiddels verworpen en de naaste buren zijn, om welke reden dan ook, niet van zins om dit malle idee bij de rechter te gaan aanvechten.
Bij deze column zitten helaas geen plaatjes dus zal ik u in mijn eigen woorden beschrijven wát u straks te zien krijgt als u, gezeten op een bankje ter hoogte van Huis van Gijn, richting de Grote Kerk kijkt. U ziet dan, binnen nu en een jaar, een bombastisch, gelig bakstenen gebouw van drie verdiepingen hoog, met daaraan vast een ronde toren. Het geheel, dat een deel van het zicht op de kerk ook nog eens wegneemt, doet denken aan de Lego-versie van een middeleeuws kasteel. Architect Andries Lugten is op zich een prima architect, maar in dit geval is ‘ie toch echt een beetje de weg kwijt. Een dergelijk bouwwerk zou prima passen in Almere-Haven of aan de zeezijde van, pak hem beet, Kopenhagen of Helsinki, maar in Dordrecht en uitgerekend op deze plek? Tja, verf dan de Grote Kerk ook maar meteen paars, zet het pand van de Hema en C&A aan het Bagijnhof ondersteboven in de tuin van het Dordrechts Museum en schrijf de Dordtse maagd in voor een cursus paaldansen.
Deze misdaad staat gevoelsmatig gelijk aan het afbreken van het ouwe postkantoor en een stadsbestuur dat zoiets laat gebeuren maakt zich onsterfelijk…. ik bedoel, onsterfelijk belachelijk.

Advertenties