Nee, sorry, ik héb gewoon geen kleingeld…


empty pocketsGisteren moest ik voor de derde keer achtereen nee-verkopen aan de glazenwasser. Hij kan inmiddels al van mijn gezicht aflezen hoe laat het is, maar wacht altijd toch weer geduldig en blijmoedig af als ik, op zoek naar kleingeld, koortsachtig door mijn jassen en colbertjes aan de kapstok struin.  ,,Ik zie het al… dát komt de volgende keer wel,’’ zucht hij nu al een kwartaal lang begripvol, terwijl hij weer zes euro bijschrijft in zijn boekje. Voor het bedrag dat ik volgende maand ongetwijfeld moet neertellen kan ik beter een nieuw raam kopen.
Ik heb de laatste jaren last van een chronisch tekort aan kleingeld en áls er dan toch onverhoopt wat zilverkleurige muntjes of groene briefjes in mijn portemonnee zitten duurt dat meestal niet erg lang. De oorzaak van dit alles? Mijn kinderen en andere bedelaars. ,,Hé pa, heb je nog een paar eurootjes voor me?’’ Waar is het voor? O, gewoon effe chille bij de Mac met m’n matties. Waar is je portemonnee? Uhhh, ik geloof in  m’n jaszak aan de kapstok, maar ik vrees dat ‘ie leeg is, want je zus was je al voor… die ging ergens een ijsje scoren.’’
Het overkomt me zo’n beetje dagelijks met als gevolg dat ik tegenwoordig zwervers in de binnenstad angstvallig ontloop. Laatst ging ik zelfs via een omweggetje richting supermarkt omdat er, ter hoogte van de Hema, altijd een welbespraakte bedelaar staat met een benaderingstactiek die nog het best te omschrijven valt  als  ‘onontkoombaar schijtlollig.’ ,,Zo, meneertje de columnist gaat even boodschapjes halen? Dan heeft ‘ie vast wel een eurootje over voor de minder bedeelden in deze stad waar hij altijd zo liefdevol over schrijft.’’
Als ik dan weer eens licht kreunend met het antwoord kom dat ik, vanwege kinderen, glazenwassers en collectanten aan de deur, tegenwoordig nooit mee over kleingeld beschik kijkt hij me aan, alsof hij wil zeggen… jaja, je bent gewoon een enorme krent met een mooi lulverhaal. Maar geloof me nou beste zwervers van Dordt, ik bén helemaal geen krent…integendeel zelfs. Ik ben gewoon Al Bundy van de lage landen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s