Wij zijn al lang geen notoire thuisblijvers meer


MenkeDordt loopt uit. Nee, da’s geen nieuwe reclameslogan maar gewoon de simpele vaststelling van een feit. Ik kan me de tijd nog heugen dat je onder het stadswapen net zo makkelijk de tekst ‘Dordt blijft thuis’ had kunnen kalligraferen, maar deze stad en haar inwoners hebben de afgelopen 10 jaar een ware metamorfose ondergaan. In het Dordt van vandaag is steeds vaker, steeds meer te beleven en wij Dordtenaren zijn al lang geen notoire thuisblijvers meer. Twee weekjes terugblikken is al ruim voldoende om die stelling hard te maken.
Neem nou afgelopen zondag, waar het drukker dan ooit was tijdens de Antiekmarkt op het Nieuwkerksplein. De reden? Ja, óók die altijd aangename antiekmarkt, maar toch vooral vanwege Dordrechts enige echte vrouwelijke rocklegende Marianne Noble en haar dochter Menke, die daar op het podium stonden. Ik heb geen flauw idee wat Marianne’s leeftijd is (hoef ik ook niet te weten) al denk ik dat zelfs Mick en Keith haar met mevrouw moeten aanspreken. Wat ik wél over haar weet is het volgende: als Janis Joplin nog geleefd zou hebben dan heette ze Marianne Noble. Haar dochter Menke kwam er pas onlangs achter dat ze van haar moeder een overdosis talent geërfd heeft… nou ja, misschien wist ze het al eerder, maar nu pas durft ze er de planken mee op. Dat begon een maandje of wat geleden nog wat aarzelend in het Energiehuis en nu, nog geen handjevol optredens later, zingt ze al een heel plein plat. Muziekstad Dordt, tóch al rijk gezegend met talent, heeft er met Menke Meijer weer een pareltje bij. Prettig druk was het afgelopen weekend ook bij Place d’Ary op en rond het Groothoofd, in de tuin van het Dordrechts Museum, waar een film vertoond werd en op de open dag van FC Dordrecht. En natuurlijk zou je die drukte kunnen toeschrijven aan het prachtige weer, maar óók tijdens de maandagavondconcerten in het Wantijpark was het vorige week en de week daarvoor gezellig druk, terwijl het weer op die avonden toch écht te wensen overliet. Wij Dordtenaren zijn veranderd… we zijn een ‘outgoing’ volkje geworden.

Foto: Tony Versluis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s