Veel reacties op mijn ‘postcard from hell’


PC3Al een jaartje of vijf mag ik op dagelijkse basis dit plekje in de krant vullen met mijn visie op stad en streek in het bijzonder en het leven in het algemeen. Nog veel langer dan dat beweeg ik me al in dit wonderschone vak dat journalistiek heet. En toch, ondanks al die ervaring, kan ik er nog altijd geen peil op trekken. Wáárop? Nou simpel, op die altijd weer onvoorspelbare manier waarop zo’n column ‘ontvangen’ kan worden.
Dan heb ik het niet alleen over de hoeveelheid reacties, maar vooral ook over de intensiteit ervan. In de krant van afgelopen zaterdag – u weet wel, die krant die vanwege een staking op de drukkerij niet op papier verscheen – had ik het over een ontwerp van de Dordtse architect Andries Lugten, bestemd voor die plek aan de Houttuinen waar nu nog een ouwe steenhouwerij staat. Als dat plan werkelijkheid wordt, zo schreef ik, zal het gezicht op dit stukje Dordt, gezien vanaf de Nieuwe Haven, nooit meer hetzelfde zijn, al is het alleen al omdat de Grote Kerk straks gedeeltelijk aan het zicht onttrokken wordt door een hoog bakstenen torengebouw dat ernstig doet denken aan een Blokker-filiaal in Almere Haven. Ik sprak van ‘moord met voorbedachten rade op een stadsgezicht’ en concludeerde dat een stadsbestuur dat zoiets laat gebeuren zich onsterfelijk belachelijk maakt.
Die column leverde vele tientallen reacties op en dat aantal nam nog toe toen ik op Twitter en Facebook ook een artist’s impression van dit toekomstige stadsgezicht plaatste.
Dat plaatje (u kunt het vinden op keesthies.com) wordt kennelijk door velen gezien als een ‘postcard from hell’, want de reacties liegen er niet om. Een bloemlezing: ‘walgelijk lelijk, wangedrocht, krankzinnig, Disney, McDonalds, beeldverziekend, megalomaan en doodskoparchitectuur.’ Op mijn facebookpagina is hierover momenteel een felle discussie gaande en de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat er ook mensen gereageerd hebben die het gebouw wél ‘passend’ vinden. Dát is natuurlijk prima, want iedereen heeft het volste recht op zijn of haar mening.
Voor of tegen… de betrokkenheid van Dordtenaren bij hun stad is groot en dát vind ik eerlijk gezegd nog het mooist.

Advertenties

One comment

 1. …. misschien een iets late reactie, maar ik kom namelijk nu pas weer bovendrijven op mijn wel geliefde eiland Dordrecht.
  En ben nu bezig om na de post de kom kommer columntjes te lezen.

  Wat betreft deze column.
  Als er een handtekeningen actie op touw was gezet om tegen dit concept te tekenen was ik direct omgekeerd naar huis om mijn vulpen helemaal leeg te tekenen.

  Mvg.
  Wouter van den Broek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s