‘Mijn’ Dordtse held van 2015 heet Tony Bruys


Tony2Creatief met zwerfvuil. Nee, dat is niet de titel van een nieuwe Teleac-cursus, maar de enige juiste omschrijving van de inspanningen die een moedige plaatsgenoot al maanden in alle anonimiteit verricht. Ik ga u straks uitleggen wát die activiteiten precies inhouden, maar eerst wil ik Dordtenaar Tony Bruys eventjes uit die anonimiteit halen en vanaf deze plek alvast voordragen voor de titel Dordtse held van 2015, Dordtenaar van het jaar, vrijwilliger van het jaar of voor welke prijs dan ook.
Zo, laat dát alvast gezegd zijn… en dan nu het waarom van mijn nominatie. Laat ik beginnen met een vraag. Is het u niet opgevallen dat de Provincialeweg de laatste tijd zo ongelooflijk schoon is? Misschien beschouwt u dat wel als vanzelfsprekend, maar geloof me, dat is het allerminst. Zonder de inspanningen van Tony Bruys (vaak geholpen door zijn maatje Pleun Punt) zou die weg en het groen dat daar langs loopt, voortdurend bezaaid liggen met afval. Kennelijk zijn er nog altijd veel mensen die, onder het motto ‘dat ruimt de gemeente wel op,’ hun leeggedronken blikje frisdrank of het omhulsel van hun ijsje of sandwich zonder enige gene uit het autoraampje mieteren. Tony ergert zich daar mateloos aan en is al vanaf maart van dit jaar structureel bezig om die Provincialeweg geheel en al zwerfvuil-vrij te maken. Maar dat is nog niet alles… deze Dordtse Doorpakker (zo heten zwerfvuilruimers in deze stad) geeft ook een boodschap af. Dát doet hij door de opgeruimde troep zo nu en dan in te zetten als communicatiemiddels richting de vervuilers. En dus zie je langs de Provincialeweg op specifieke plekken omgekeerde blikjes en flesjes op takjes staan die de symbolische boodschap ‘Hou de Provincialeweg schoon’ uitdragen.
Die actie is al maanden gaande en krijgt over enkele weken een prachtige apotheose in de vorm van een kunstwerk langs de Provincialeweg, opgebouwd uit door Tony en Pleun verzameld afvalhout. Dat kunstwerk, getiteld De ‘Cleaning Dutchman’ wordt op september onthuld door wethouder Rinette Reynvaan en is, wat mij betreft, een welverdiend monument voor alle Dordtse Doorpakkers en voor Tony Bruys in het bijzonder.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s