Zo’n ‘herkenningspunt’ kan Dordt best gebruiken


lentink-sapphoIk las het, vermoedelijk net als u, gewoon in de krant: kunstenaar Gerhard Lentink wil op de Kop van Stadswerven een imposant beeld ‘neerzetten’ dat als het ware een iconisch begroetingspunt van en voor Dordt moet worden. Goed plan of geen goed plan? Mijn eerste reactie was… machtig, heerlijk, meteen doen.
Waarom ik dat vind? Ten eerste omdat ik al jaren vanaf deze plek schrijf dat deze stad nog een soort ‘herkenningspunt’ ontbeert, alhoewel je daar natuurlijk over kunt twisten, want de Grote Kerk, de Zwijndrechtse brug, het koepeltje op het Groothoofd, de totale skyline én natuurlijk de rivieren zijn wel degelijk, herkenbare Dordt-iconen. Maar dat zijn ze vooral voor mensen die hier wonen of deze stad al kennen; een heuse landelijke of zelfs internationale  herkenningsstatus, zoals de Rotterdamse Euromast en de Amsterdamse grachtengordel, hebben ze zeker niet. Dordt kan dus wel een spectaculaire ‘aandachtstrekker,’ á la het Vrijheidsbeeld, de Arc de Triomphe, Delfts Blauw of de puntertjes van Giethoorn gebruiken.
Zo’n imposant beeld wil iedereen straks wel in het echt zien en gaat op den duur in het voordeel van de stad werken, zoiets van… Dordrecht? O ja, die stad van dat imposante kunstwerk aan het water, laten we dáár nou eens een keertje naartoe gaan.
Ik heb ook nog een ‘ten tweede’ en dat is de kunstenaar Gerhard Lentink. Die man maakt werkelijk fantastisch mooie dingen (kijk eens op gerhardlentink.nl) dus ik heb alle vertrouwen in zijn persoonlijke visie op de ‘Hanneken van Dordrecht’ die hopelijk ooit op de kop van Stadswerven zal verrijzen. Hier bij mij achter op de Spuihaven staat Lentinks kunstwerk ‘De Schreeuw’ bestaande uit twee hardhouten beelden tegenover elkaar… een oor en weergave van een schreeuwend vrouwengezicht. Dat kunstwerk staat er na tien jaar nog altijd, terwijl het de bedoeling was om het na de verbouwing van het Achterom te verplaatsen richting de Spuiboulevard. Dat is gelukkig nooit gebeurd, want niet alleen ik, maar de hele buurt is er verliefd op.
Nog één dingetje: ‘stadsmaagd’ Hanneken zou 18 meter hoog moeten worden. Ik zeg, da’s té bescheiden… dat kan, nee dat moet véél hoger.

Afbeelding: Gerhard Lentink in zijn atelier (foto Ton Delemarre)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s