‘Hé da’s raar, opoe zit nog niet op d’r bankie’


imageTwee stellen van rond de zestig op het kleine terras van Visser’s aan de Groenmarkt. Uit Zwolle komen ze… nou ja, om precies te zijn uit Harculo, een dorpje daar vlakbij. ,,Maar bestuurlijk vallen we onder Zwolle hoor,’’ legt het gezelschap geduldig uit als we in gesprek raken over Wim, Max en Maarten. Gek eigenlijk dat ons Koningshuis én Nederlands allerbekendste tegenstander van de monarchie dit jaar gedrieën het toeristische lot van Dordt bepaalden. ,,We zagen de stad op tv, zowel tijdens Koningsdag als bij de Van Rossems. Echt mooi en dus dachten we, kom laten we eens een dagje Dordt doen met z’n viertjes. We bezoeken elke maand een ander stadje, maar hier waren we nog nooit geweest.’’
De stellen bestellen en de bestelling luidt poffertjes. Tijdens de smulpartij word ik door het viertal op beleefde wijze bestookt met vragen over de looproute van het koninklijk paar. ,,Waar was nou dat gedoe met die boten?’’ en ,,Is dat Hof van Nederland aan te lopen?’’ Ik geeft tekst en uitleg, terwijl een stamgast aanschuift aan mijn tafeltje. ,,Hé, zit opoe nog niet op d’r bankie?’’ vraagt hij me. ,,Nee, ze is nog binnen… misschien mag ze niet vandaag.’’ De Harculo-delegatie kijkt argwanend op van de poffertjes. Op dat moment gaan de deuren van het tegenovergelegen restaurant Knollen & Citroenen open en schuift de eigenaar zijn vlaggen, geroutineerd in de stokhouders. ,,O, hij is gewoon wat laat vandaag,’’ constateer ik hardop. ,,Opoe zal wel de smoor in hebben, want ze wil altijd naar buiten gehesen worden met dit weer.’’ Mijn tafelgenoot kijkt naar de overkant en zegt stoïcijns: ,,Ik geef het tien tellen vanaf nu… tien, negen, acht, zeven…’’
De stellen naast ons, nog enigszins bepoederd van de poffers, staren ons eerst wederom verbaasd aan en vervolgens nóg verbaasder naar de overkant als de eigenaar ‘precies op nul’ met de oma-pop in zijn armen naar buiten komt. Nog geen vijf minuten later begint het ritueel van selfies en groepsportretten met het meest gefotografeerde ‘object’ van toeristenstad Dordt. Parijs heeft zijn Eiffeltoren, Londen z’n Big Ben, maar wij hebben opoe Knol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s