Controleren is hier een doel op zich geworden


controleSoms schiet een regio in daadkracht zomaar ineens in de overdrijfstand. Naast de heksenjacht die de afdeling ‘Schnappsverhaftung’ van de Dienst Gezondheid en Jeugd voert op alcohol drinkende minderjarigen, is een andere afdeling van diezelfde dienst minstens zo fanatiek op zoek naar ‘verzuimouders’ en hun voor galg en rad opgroeiende kinderen. Over dat eerste clubje, met die EO-achtige benaming ‘Verzuip jij je toekomst’ heb ik al vaker mijn verbazing uitgesproken, maar de afdeling Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten is volgens mij minstens zo krampachtig bezig. Nu ben ik zeker niet principieel tegen controles op alcoholgebruik en schoolverzuim, maar ik heb sterk de indruk dat ze een doel op zich geworden zijn en dan vooral om het eigen bestaansrecht te legitimeren. Als je de cijfers goed bekijkt valt het op beide vlakken namelijk reuze mee. Wie tussen de 16 en de 18 jaar oud is mag in dit land geen biertje, breezertje of wijntje drinken, maar nagenoeg elke vader en moeder van een 17-jarige puber weet dondersgoed dat hun zoon of dochter op een feestje of tijdens een vakantie in Spanje, Bulgarije of Turkije geheid een keer helemaal los gaat. En ja, dat loopt ook wel eens verkeerd af, maar waren wij ouders in onze jeugd dan zo héél anders en vult onze generatie vandaag de dag massaal de dronkenmansbankjes op het Vrieseplein?
Op het gebied van schoolverzuim lijkt het me niet meer dan logisch dat notoire verzuimers bij het nekvelletje worden gepakt, maar ook hier schiet de daadkracht het ware doel voorbij. Luxe verzuim, heet het, als ouders hun zoon of dochter een dagje eerder van school halen omdat veel vakantie-arrangementjes nu eenmaal van, pak hem beet, vrijdag tot vrijdag lopen. Met luxe heeft dat weinig te maken: vakanties in het hoogseizoen zijn nu eenmaal peperduur en de ‘aanbiedingen’ gaan niet altijd gelijk op met de schoolagenda’s. Maar waar hebben we het nu helemaal over? Uiteindelijk zijn er vorig jaar slechts 15 ouders op zo’n verderfelijke misdaad betrapt. Met hun kinderen loopt het vast héél treurig af… die vinden later hooguit een ‘Talibaantje’ als controleur bij de Dienst Gezondheid en Jeugd.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s