Wie wil er ‘op West’ nu nog ruilverkavelen?


west,,Er zit weer loop in,’’ vertelt de oud-winkelier me en ik knik instemmend, want ook mij is het opgevallen dat de Voorstraat West de laatste tijd meer en meer tot leven begint is gekomen en, zo voegt mijn terrasgenoot er aan toe: ‘Het krijgt hier nog smoel ook.’
De voormalig detailhandelaar woont tegenwoordig in Zwijndrecht, maar steekt nog dagelijks met het pontje over. ,,Vanuit mijn appartement zie ik de stad liggen en da’s de allermooiste bewegende ansichtkaart van Nederland. Maar de hele dag op mijn balkonnetje zitten is niks voor mij. Dan begint er iets te knagen… dan móet ik gewoon even die Voorstraat op, al is het alleen maar voor een bakkie en een babbeltje.’’
Een jaar of drie geleden zaten we ook samen op een terras. Dat was op verzoek van de nu gepensioneerde middenstander, die het mij destijds kwalijk nam dat ik ‘zijn’ Voorstraat West in een van mijn columns min of meer had opgegeven. Ik schreef die column naar aanleiding van een toespraak van Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht. Hij kwam, tijdens de oprichtingsbijeenkomst van de Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD) tot de conclusie dat het kernwinkelgebied alleen maar te redden valt door inkrimping en door de meer centraal gelegen leegstaande winkelpanden als het ware te ruilverkavelen met de winkels aan de uiteinden van de binnenstad. Die delen van de Voorstraat  zouden dan als winkelgebieden moeten afsterven om meer een woonkarakter te krijgen. Ik vond dat destijds wel een goeie gedachte, maar dat idee is inmiddels ingehaald door de werkelijkheid. Mijn tafelgenoot vroeg me destijds ‘even geduld’ te hebben: ,,Het komt vanzelf goed, geloof me, ik heb het eerder meegemaakt.’’ Hij heeft gelijk gehad. De Voorstraat West, nu vol van originele winkeltjes en leuke horecatentjes zier er prachtig uit en lijkt ook heel aardig te ‘draaien.’ ,,Denk je nou écht dat er hier winkeliers zitten die nog willen ruilverkavelen met het middengedeelte?’’ Ik vertel hem dat ik mijn woorden van destijds openlijk zal inslikken in de column die u nu leest. ,,Biertje d’r bij,’’ vraagt hij. ,,Dat slikt makkelijker.’’

Foto: Facebook-pagina Voorstraat West

Eén reactie

  1. Tsja, gisteren liep ik nog en bleken die design(?)winkel en naastgelegen luxe hamburgertent failliet. Ik wou dat dat jaren 50 café weer open ging en dan in originele jaren 50 stijl. Nu Rutte kennelijk de beste gin (superhippe jenever) ter wereld heeft moet dat toch kunnen. Waar blijven eigenlijk de Starbucks en de Burgerking? Dat hoeft van mij niet maar die trekken wel volk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s