Over de ‘kartelrandjes’ van hoofddoekjes…


hoofddoekjeIk heb getwijfeld of ik een bijdrage moet leveren aan de hoofddoekjesdiscussie die in deze stad weer eens is opgelaaid. Niet dat ik bang ben om aan dit onderwerp mijn vingers te branden, maar simpelweg omdat ik hierover zelf vol met twijfels zit en ook ben ik me bewust van mijn gebrek aan kennis op dit gebied. Nou ja, ‘op gevoel’ dan maar: hoofddoekjes schrikken mij niet af, maar dat heeft gewoon met mijn leeftijd en afkomst te maken. Mijn moeder en alle buurvrouwen droegen, in de tijd dat ik nog een klein Keesje was, ook hoofddoekjes en ik herinner me dat ik als kleuter mijn ogen uitkeek vanwege al die verschillende kleurtjes en bloemmotiefjes. En ja, ik weet heus wel dat die ‘Hollandse’ hoofddoekjes nauwelijks met religie te maken hadden, want ze werden vooral gedragen vanuit praktisch oogpunt, namelijk om, al dan niet ‘gekrulspèlde’ kapsels tegen wind en regen te beschermen. En ik weet ook wel dat de hoofddoekjes die moslima’s dragen wél hun oorsprong in het geloof vinden en daar kun je dan, als je de kartelrandjes opzoekt (van welk geloof dan ook), het woordje ‘onderdrukking’ aan koppelen. Dat is mij te makkelijk, want ik ken diverse intelligente en geëmancipeerde moslimvrouwen die vol overtuiging een hoofddoekje dragen omdat ze oprecht geloven dat ze Allah daarmee hun respect tonen, zoals ik ook gereformeerde vrouwen ken die, om precies diezelfde reden, gehuld in sobere en bedekkende kleding door het leven gaan.
Maar dát besef en die overtuiging kunnen kinderen nooit hebben en daarom vind ik het moedig dat het gemeenteraadslid Eline van der Vorm zich openlijk stoort aan het feit dat er in deze stad kleutertjes rondlopen die, óók op snikhete dagen, met een hoofddoekje (moeten) rondlopen. Moedig ja, omdat ze een ‘gevoelige’ kwestie aan de kaak durft te stellen in het volste besef dat hierdoor het gevaar dreigt dat ze in het hokje ‘moslimhater’ of ‘hoofddoekjesjaagster’ wordt neergezet. Dát zou onrechtvaardig zijn: Van der Vorm doet namelijk gewoon waar ze als raadslid voor is ‘ingehuurd,’ namelijk iets waarnemen, daar iets van vinden en daarmee een discussie te weeg brengen. Zo werkt dat, zo hoort dat in een democratie.

3 reacties

  1. Overigens zat er bij Nederlandse hoofddoekjes volgens mij ook wel een religieuze component. Mijn oma’s en haar zussen waren atheisten (toen al) en droegen nooit hoofddoekjes, in tegenstelling tot de christelijke mensen in de buurt waar ik ben opgegroeid.

    Ook kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat mevrouw Van der Vorm toch wat aan het radicaliseren is.

  2. Ik vraag me altijd af of de werkelijke reden van deze naar mijn mening onnozele discussie over hoofddoeken eigenlijk een bliksemafleider is voor het stagneren van onze emancipatie. Een man vind een vrouw al snel een dictator, wanneer hij van haar zijn chocola mag eten. Dat wordt al gezien als drammerig en geëmancipeerd. Mensen staan er niet bij stil hoeveel vrouwen hele dagen werken, daarna bij hun eigen ouders en of schoonouders zorgen en dan hun eigen huishouden doen. Wanneer het emmertje vol is roept men dat ze voor zichzelf moeten opkomen. Dat staat gelijk aan val mij niet lastig met je sores. Waarom gillen we zo hard over hoofddoeken terwijl er zo heel veel punten te halen is op emancipatie gebied.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s