Wordt 2015 het jaar van dat magische miljoen?


dagjesmensenMeer dagjesmensen dan ooit wandelen deze zomer door Dordt. Dat kun je, zeker als binnenstadsbewoner, gewoon met eigen ogen zien. VVV-directeur Erik Zindel constateert een toename van circa tien procent en refereert daarbij terecht aan de live-televisieregistratie van Koningsdag en van het ‘na-effect’ van de grote Willem II-tentoonstelling, vorig jaar in het Dordrechts Museum. Dan waren er nog het bezoek van de Van Rossems (de leukste aflevering van dat programma ging over Dordt) en dat van de goedheiligman in 2012. Ook een bijna paginagrote ‘gouden tip’ in De Telegraaf van 12 februari (‘Dordt is de aller-leukste dagjesstad van Nederland’) zal zeker zijn uitwerking niet gemist hebben. Ik vind het mooie bescheidenheid van Zindel dat hij die toename toeschrijft aan genoemde gebeurtenissen. Wat mij betreft hoeft die bescheidenheid niet, want ‘de ontdekking van Dordt’ is niet louter iets incidenteels, maar toch écht ook iets structureels: het bezoekersaantal loopt al zeven jaar achtereen (klein dipje in 2009) gestaag op en dat kun je, dat mág je niet los zien van de inspanningen van de VVV en van Dordrecht Marketing. Als het om dagtoerisme gaat kan Dordt zich inmiddels aardig spiegelen aan ‘trekpleisters’ als Delft en Deventer, terwijl ‘we’ Enschede, Tilburg, Zaanstad, Leeuwarden en Gouda inmiddels al ver achter ons laten.
Maar wát is nu precies het absolute bezoekersaantal? Als ik een beetje ga ‘Googelen’ lees ik over verschillende soorten tellingen, op basis van verschillende criteria. Zo kun je, met hulp van warmtemeters bijvoorbeeld, berekenen hoeveel mensen er jaarlijks de binnenstad bezoeken voor een ijsje, een biertje of een boodschapje en dat dan niet alleen vanuit Meppel of Antwerpen, maar ook vanuit Sliedrecht, Stadspolders of Sterrenburg. Dán kom je uit op ongeveer twee miljoen (gestaag stijgend). Tel je alleen de ‘échte’ toeristen, ofwel de mensen die doelbewust ‘een dagje Dordt’ doen, dan zaten we de laatste jaren zo rond de 850.000 en gaan we in 2015 misschien wel voor het eerst in de geschiedenis over dat magische miljoen heen. Dát zullen we pas aan het eind van het jaar officieel bevestigd krijgen, maar ik durf het vanaf deze plek alvast te voorspellen. Feestje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s