Een komkommercolumn over komkommertijd


pickllDat zal niet meevallen, elke dag een verse column en dat al jaren achtereen. En nu is het nog komkommertijd ook… hoe hou je dat toch vol?
Er gaat eigenlijk bijna geen dag voorbij zonder dat iemand mij deze vraag of een vraag van soortgelijke strekking stelt en mijn antwoord luidt dan steevast dat het wel degelijk meevalt. Natuurlijk gaat zoiets de ene dag makkelijker dan de andere en natuurlijk zit ik ook wel eens achter mijn toetsenbordje terwijl ik wat grieperig of chagrijnig ben, hetgeen dan de volgende ochtend ongetwijfeld aan het resultaat is af te lezen. Maar laten we het over die komkommertijd hebben? Bestaat er eigenlijk wel zoiets als komkommertijd? Aan de hoeveelheid, overigens aangename zomerrubrieken in deze krant (tuintjes, terrasjes, bootjes, zwembaden en ‘Dagje-Dordt-mensen’) zou je zeggen van wel. En dan is ook ‘de politiek’ nog op vakantie, hoewel er tegenwoordig steeds meer politici zijn die, via de sociale media, nog volop van zich laten horen. Van sommigen wéét ik gewoon dat ze vanuit hun stacaravan in Bemmel of vanuit hun hotelkamertje in een zonnig land driftig ‘leggûh te twitterûh’ maar dat soort betrokkenheid (soms ook bewijsdrang) vind ik alleen maar prachtig. Ook ‘Hilversum’ staat in de zomer altijd stil, want even geen Pauw en geen DWDD, om maar eens wat te noemen. Dan wél weer Zomergasten en natuurlijk de onvermijdelijke herhalingen van programma’s die ik de eerste keer al niet te pruimen vond. Maar écht… komkommertijd? Nee, daar geloofde ik eigenlijk nooit in, totdat ik in mijn krant de kop ‘Massale aanval rupsen’ zag staan. Eerst dacht ik nog (bril kwijt) dat er ‘Massale aanval Russen’ stond, maar gelukkig was dat niet het geval en lopen alleen de buxusplantjes in mijn tuin gevaar. Dat hebben we, volgens een plaatselijke hovenier, te danken aan de zogeheten buxmot, die oorspronkelijk uit Japan komt en jaren geleden is meegekomen met importplanten. ,,Er komen steeds meer dingen deze kant op die we niet willen hebben,’’ luidt zijn doomsday-achtige slottekst, die Wilderiaanser klinkt dan hij het ongetwijfeld bedoelt.
Voor alle zekerheid ga ik wél mijn komkommers in veiligheid brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s