‘Hanneken van Dordrecht’ of toch iets anders?


landmarks

Ik kom nog even terug op een column die ik ruim een week geleden schreef. Dat was eigenlijk een persoonlijke en vooral enthousiaste reactie op het plan van kunstenaar Gerhard Lentink die, op de Kop van Stadswerven, een imposant beeld wil ‘neerzetten’ dat als het ware een iconisch begroetingspunt van Dordt moet worden. Mijn eerste reactie was en blijft positief, simpelweg omdat ik vind dat deze stad best een iconisch herkenningspunt, kan gebruiken. Zoiets doet namelijk wonderen voor je naamsbekendheid… zeg maar, zoals je bij de Eiffeltoren meteen aan Parijs denkt, bij Manneken Pis aan Brussel, bij gondels aan Venetië en bij het Vrijheidsbeeld aan New York.
Nationaal gezien is dat natuurlijk niet anders: toeristen trekken naar Delft vanwege Delfts Blauw, naar Amsterdam vanwege grachten, hoeren en wiet, naar Kinderdijk vanwege molens, naar Alkmaar vanwege kaas en naar Gouda vanwege kaarsen en stroopwafels.
Nu doet monumentaal Dordt, qua schoonheid, geschiedenis en prachtproducten, ten opzichte van veel van die steden echt niet onder, maar dat moet de wereld natuurlijk wel weten. Op dát vlak (de onthulling van ‘het geheim’ dat Dordrecht heet) gaat het de laatste jaren steeds beter: in mijn column van afgelopen maandag gaf ik nog aan dat 2015 misschien wel het jaar gaat worden waarin deze stad, voor het eerst in de geschiedenis, méér dan een miljoen dagjesmensen gaat verwelkomen.
Ik ben er van overtuigd dat een ‘welkomst-icoon,’ daarbij alleen maar kan helpen. Lentink denkt aan een afbeelding van ‘Hanneken van Dordrecht’ en dat lijkt mij persoonlijk prima. De afgelopen week ontving ik veel reacties van mensen die zo’n beeld aan de kop van Stadswerven een uitstekend plan vinden, maar dat hoeft dan niet per definitie een afbeelding van de stadsmaagd te zijn. Zo stelde een lezer voor om op die plek een kolossaal schaap te plaatsen en ook kwamen er suggesties binnen voor een torenhoge Aelbert Cuyp, een  Buddingh’- beeld en, in het verlengde daarvan, een immense Blauwbilgorgel. Ook stelde iemand een kunstwerk voor dat symbolisch aangeeft dat Dordrecht de ‘kraamkamer’ van onze natie is.
Meer ideeën hierover zijn welkom in mijn mailbox.

Afbeelding: diverse ‘landmarks’… en ja, Dordt staat er ook bij, geen landmark, maar een grafische weergave van de contouren van de stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s