parkeermeters stuk… een winkelstraat bloeit op


cardigan

Een Dordtse onderneemster plaatste gisteren een artikeltje op Twitter, afkomstig uit het Amerikaanse, tijdschrift ‘Good,’ een business-gericht blad met idealistische trekjes dat gerund wordt door de zoon van de voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore. Dat artikel – door de onderneemster in kwestie mede-gericht aan wethouder Rik van der Linden – ging over het in Wales gelegen plaatsje Cardigan, waar iets opvallends gebeurd is. Halverwege hun stapavond in juni besloot daar een groep jongeren om wat extra drankgeld te genereren door de parkeermeters in het 4000 zielen tellende dorp open te breken. Dat ging er kennelijk nogal wild aan toe, want de schade die de heren hadden aangericht kwam neer op ongeveer 40.000 euro. Het armlastige Cardigan kon het zich niet veroorloven om die aan barrels geslagen parkeermeters direct te herstellen en dus werd besloten het voorlopig maar even zo te laten. Gevolg: parkeren in de dorpskern was ruim anderhalve maand lang gratis. En nu komt de clou, want wát bleek? De omzet van de winkeliers steeg in die periode met gemiddeld 30 procent en de hoofdwinkelstraat van het dorp, dat de afgelopen jaren zo sterk in verval was geraakt, bloeide in die korte tijd op als nooit te voren. In Groot-Brittannië is inmiddels een discussie over nut en noodzaak van betaald parkeren losgebarsten en die mag, wat mij betreft, ook wel eens op dit eiland gevoerd worden. Een experimentje wellicht met de Dordtse binnenstad als proeftuin?
Ach, noem het een mooie droom van een columnist… zoiets gaat natuurlijk nooit gebeuren, want welke gemeente gaat vrijwillig haar eigen melkkoetje slachten? De ‘nieuwe’ geldstromen die, als gevolg van gratis parkeren, loskomen vloeien immers niet terug in de gemeentekas en een stad als Dordrecht kan het zich niet veroorloven om miljoenen mis te lopen.
Maar waarom bijvoorbeeld niet voor één maandje per jaar en dan natuurlijk goed onderzoeken wat hiervan het effect is op winkels, horeca en toerisme. De pollers moeten dan wél blijven staan om te voorkomen dat de binnenstad één grote verkeersopstopping wordt.
En o ja, wellicht ten overvloede, maar deze column is géén oproep om Dordtse parkeerapparatuur te gaan slopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s